Foto: Facebook

Jutarnji list je objavio da je „riječka tvrtka BitLucky za trgovanje kriptovalutama, direktora Luke Burazera, navodno oštetila gotovo tisuću domaćih investitora za najmanje 70 milijuna eura u kriptovalutama, kako se spekulira među domaćim kripto-entuzijastima.“

„Poslovni krah široj javnosti nepoznate riječke tvrtke BitLucky već se naziva ‘najvećom kripto prevarom u Hrvatskoj’. Više je sugovornika za Jutarnji potvrdilo da je Burazer, 30-godišnji direktor i poznato lice domaće kripto zajednice, sve račune tvrtke ‘očistio’, da je novac ulagača nestao, a on se navodno sakrio na nepoznatoj lokaciji u Lici. Njegovi su klijenti i investitori, kako doznajemo, o svemu obavijestili policiju i angažirali odvjetnike,“ piše u subotu Jutarnji list.

Nakon što je u javnost izbila afera s pronevjerom novca u riječkoj tvrtki BitLucky,  reagirala je i Udruga za blockchain i kriptovalute priopćenjem za javnost, prenosi Novi list.

Prenosimo ga u cijelosti.

Nastavno na medijske upite, povodom informacija o navodnim problemima u kojima se nalazi tvrtka BitLucky d.o.o. iz Rijeke, a koja obavlja djelatnosti povezane s kriptovalutama, obavještavamo Vas kako slijedi:

Prije svega izražavamo žaljenje zbog svakog slučaja povezanog s kriptovalutama u kojem je netko oštećen te, kao svaki put dosad – oštećene potičemo da se obrate institucijama i pomognu u što bržem razrješavanju ovog slučaja.

S obzirom na to da predmetno trgovačko društvo nije član Udruge za blockchain i kriptovalute, nažalost u ovom trenutku ne raspolažemo saznanjima povrh onih koji su objavljeni u medijima. Također, ukazujemo na lako provjerljivu činjenicu da direktor ove tvrtke, unatoč nekim navodima u medijima, nije bio istaknuti član hrvatske kripto-zajednice i nije dobivao prostor na okruglim stolovima i konferencijama u organizaciji UBIK-a ili drugdje u Hrvatskoj. Članovi upravnog odbora UBIK-a potrudili su se provjeriti i druge tvrdnje iznesene u medijskim napisima o ovom slučaju, ali do zaključenja ovog priopćenja nismo uspjeli prikupiti više od spekulacija. Kada budemo raspolagali kredibilnim informacijama o ovom slučaju, podijelit ćemo ih sa zainteresiranom javnosti.

Ističemo kako UBIK već godinama ulaže značajan trud u edukaciju svojih članova, pogotovo oko financijske i kripto-pismenosti. Prema prvim provjerama među našim članstvom nasreću nema oštećenih, no svejedno sve članove UBIK-a ovim putem podsjećamo na njihovo pravo da nam se u ovoj i sličnim situacijama obrate za pomoć, kako bismo ih savjetovali o mogućim daljnjim koracima.

Naša je udruga od samog osnivanja jasno komunicirala potrebu reguliranja ove kompleksne tehnologije, zbog čega je posebne napore ulagala u dijalog s regulatorima i drugim relevantnim državnim tijelima. Jednako kao i oni, i Udruga za blockchain i kriptovalute je u više navrata upozoravala na rizike trgovanja kriptovalutama. Podsjećamo na UBIK-ovo priopćenje od 13. kolovoza 2020. godine koje završava sljedećim odlomkom: “Ovo priopćenje pišemo da upozorimo na rizike ulaganja u neprovjerene, netestirane i neregulirane financijske proizvode iza kojih stoji nepoznati tim ljudi. Već je ulaganje u etablirane kriptovalute riskantno i treba biti poduzeto vodeći se krilaticom da se ulaže samo ono što ste spremni izgubiti. Ne zaboravite da su financijski derivati na strogo reguliranom tržištu uspjeli dovesti do najveće recesije u povijesti. A ovdje su u pitanju financijski derivati na nereguliranom tržištu.”

Još jednom izražavamo žaljenje zbog nastale štete, pozivamo investitore na maksimalan oprez pri ulaganju u visokorizične proizvode kao što su kriptovalute te upozoravamo na opasnost od slanja svojih sredstava nepoznatim ljudima na upravljanje, a oštećene potičemo da se obrate institucijama.

Na slici: Luka Burazer u Škotskoj

Izvor: Društvene mreže