Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak potvrdila je da je dobila garanciju premijera Andreja Plenkovića da će osnovnoškolci iduće školske godine dobiti besplatne udžbenike za sve obvezne i izborne predmete, uključujući vjeronauk, drugi strani jezik i informatiku.

“Uspjeli smo osigurati sredstva za sve obavezne udžbenike za sve obavezne predmete. Ono što smo u sljedećoj iteraciji zatražili od Ministarstva financija je osiguravanje sredstava za sve izborne predmete, a tu su i vjeronauk i drugi strani jezik i informatika. I, naravno, tu sad imamo garanciju premijera da će i za izborne predmete za sve udžbenike osigurati dodatno financiranje. Mislim da je važno da ne diskriminiramo, ali ta diskriminacija nije bila na temelju toga hoće li se vjeronauk financirati ili ne. Nego, ako financiramo obavezne predmete, to je onda riješeno. Ako se financiraju i izborni predmeti, svi udžbenici, onda mora biti točno tako i postavljeni kriteriji. A sada kada riješimo udžbenike, s obzirom da su povoljen informacije iz MInistarstva financija, sigurna sam da je sad na redu rast koeficijenata za plaće učiteljima – to je ono što nam je važno, kako bi oni na čijim leđima reforma ulazi u škole, osjetili i financijske pogodnosti na svojim plaćama”, odgovorila je Blaženka Divjak na optužbe Katoličke crkve za diskriminaciju vjeronauka jer resorno ministarstvo nije planiralo da i udžbenici za izborni predmet vjeronauk od jeseni budu besplatni.

Na pitanje kada bi odobrenje Ministarstva financija za udžbenike iz izbornih predmeta moglo biti odobreno, objasnila je da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja već poslalo zahtjev Ministarstvu financija.

“Ministarstvo financija nama mora dati podlogu da takve udžbenike možemo kupiti. Ja očekujem da će to biti brzo.”

Osvrnula se i na optužbe Milana Bandića da svjetonazorski vodi ministarstvo.

“Gospodin gradonačelnik ima dosta takvih iskaza, možda su najvažniji njegovi koje mora dati na sudu prije toga. To nije pitanje svjetonazora, nego pitanje jednakog tretmana svih izbornih predmeta i pitanje financiranja. Bilo bi neodgovorno od mene da kažem da će se financirati svi izborni predmeti i udžbenici, a da za to nemam fiskalnu podlogu. Klub gradonačenika ima pravo iznositi mišljenje, ali bilo bi dobro da gradonačelnik prvo iznese sve iskaze na sudu iz svih procesa koji se protiv njega vode”, zaključila je ministrica, prenosi N1.