Do cjepiva kao do kave osamdesetih: Nakon Borasa preko veze se navodno cijepio i Jambo,…

0

Damir Boras i njegova supruga očito nisu jedini koji su se cijepili preko reda pod izlikom da se cjepivo “ne baci”, doznaje Jutarnji list, a u javnosti se pojavljuje sve više informacija da su se na isti način cijepili i neki drugi; od političara, preko čelnika javnih ustanova, do obitelji nekih liječnika.Tako je u četvrtak N1 objavio da je cjepivo primio i 54-godišnji predsjednik HGK Luka Burilović, a iako su iz HGK to prvo demantirali, tijekom dana Burilović je priznao da je primio dvije doze cjepiva, donosi Jutarnji

– Imam teški bronhitis, blagu astmu, alergijske poteškoće, respiratorne probleme. Zbog toga sam u dogovoru s liječnicima saznao da spadam u rizičnu skupinu i rekli su mi da se pokušam cijepiti, pravdao se Burilović pred TV kamerom.

Jutarnji list neslužbeno doznaje da Burilović nije upisan u registar, tako da se ni ne zna gdje je cijepljen.

 

Od sugovornika iz više zagrebačkih bolnica pak doznajemo kako su i neki liječnici doveli svoje roditelje koji su se “slučajno” našli u bolnici baš kada je ostalo doza cjepiva, pa da se “ne baci” primili svoje doze, a poznati metkovski političar Stipo Gabrić Jambo, za kojeg smo dobili dojavu da se cijepio, u razgovoru s nama nije to demantirao.

– Jeste se vi cijepili? – pitali smo Jambu.

– Pa to je nebitno, imate li pametnijeg posla? – odgovorio je Jambo.

– Neki su se političari cijepili, čuli smo da ste i vi? – inzistirali smo.

– Ma to je nebitno – ponovio je i spustio slušalicu.

Nema protokola

Ravnatelji nekih bolnica također su nam priznali kako je bilo pokušaja da se cijepi dio ljudi koji nisu bili na redu za cijepljenje, ali samo, eto, kako se cjepivo ne bi bacilo. Iz jedne bolnice neslužbeno doznajemo da je liječnica dovela roditelje i rekla im da čekaju jer će vjerojatno ostati cjepiva, što se na kraju ispostavilo točnim.

Situacije s viškom doza cjepiva događaju se i u drugim zemljama, no ono što je problematično jest to da kod nas ne postoji nikakav protokol tko može dobiti takvo cjepivo. U isto vrijeme, dok se rektor Boras, ali očito i neki drugi, cijepe preko reda, velik dio liječnika obiteljske medicine nije cijepljen i ne znaju kada će biti na redu. Također, u Zagrebu nisu cijepljeni niti ljekarnici. U Zagrebu nije još procijepljena niti prva prioritetna skupina u koju spadaju zdravstveni djelatnici te korisnici i zaposlenici domova za starije, jer je samo u glavnom gradu 23.000 zdravstvenih djelatnika, a dosad je Grad primio 22.000 doze cjepiva.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here