Dođite na vrlo zanimljivu izložbu “Arheološka istraživanja na nalazištu Banjače”

0
1
Foto: Narodna knjižnica u Dugopolju

U ponedjeljak 27.8. u 19 sati, Narodna knjižnica u Dugopolju otvorit će izložbu i predstaviti katalog “Arheološka istraživanja na nalazištu Banjače” autorica Ivane Ožanić Roguljić i Ine Miloglav.

Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu tijekom zime i proljeća 2005. god. obavio je zaštitna arheološka istraživanja na antičkom lokalitetu Banjače, koji se nalazi na trasi dionice Jadranske autoceste Dugopolje – Bisko, ispod današnjeg vijadukta Bijakuša (podvožnjak Banjače).

U istraženim sondama otkrivena su dva objekta izrađena tehnikom suhozida, vjerojatno su bila natkrivena krovom od tegula. Prema rezultatima istraživanja i terenskim pregledom okolnih vrtova i pašnjaka zaključuje se da je lokalitet Banjače funkcionirao kao ruralno naselje i/ili gospodarski kompleks početkom 5. st.

U tom kompleksu su najvjerojatnije boravili starosjedioci, a nalazi pokazuju direktne dokaze o obrađivanju plodne zemlje i procesuiranju plodova (najvjerojatnije žita), uzgoju stoke (ovce) i obradi vune.

Otkriveni i sekundarno upotrijebljeni ulomci tegula su pretvoreni u utege. Utezi su nepravilnog okruglog oblika s rupom u sredini. Kako bi se upotpunila izložba Arheološka istraživanja nalazišta Banjače izrađen je  vertikalni tkalački stan koji je opremljen replikama takvih utezima od glinamola.

Uvijek je zanimljivo saznati ponešto o životu onih koji su našim krajem kročili davno prije nas, zato dođite i posjetite ovu zanimljivu izložbu.