Doktori izgubili bitku za život curice (2) čiji su roditelji uhićeni zbog brutalnog zlostavljanja

0
Foto: KDB

Iz Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj u Zagrebu u nedjelju nešto poslije 15 sati priopćili su tužnu vijest o sudbini dvoipolgodišnje djevojčice, koja je ondje iz Nove Gradiške prije nekoliko dana dovezena u izuzetno teškom stanju od ozljeda koje je pretrpjela.

– S velikom tugom i žaljenjem moramo vas izvijestiti da je kod naše male pacijentice, unatoč svim poduzetim terapijskim mjerma i izuzetnim naporima intenzivističkog tima, došlo do kritičnog kliničkog pogoršanja, započinje priopćenje bolnice.

– U skladu s tim, prema protokolu proveden je postupak za utvrđivanje moždane smrti, što je nažalost potvrđeno u 15:20. Počivala u miru, stoji u kratkom priopćenju iz Klaićeve

Podsjetimo, djevojčica je dovezena u bolnicu u Novoj Gradiški teškim ozljedama glave, nagnječenjem mozga, te je reanimirana i intubirana, nakon čega je, zbog zahtjevnosti ozljeda, prevezena u Klaićevu u Zagreb. Odmah se posumnjalo na nasilje u obitelji, pa je policija privela roditelje, 24-godišnjakinju i 27-godišnjaka koji imaju još troje djece. 

Policajci su utvrdili da je majka prošle srijede, 31. ožujka, zlostavljala svoju kći udarajući je šakama po glavi i cijelom tijelu. Od siline udaraca djevojčica je zadobila teške ozljede glave i drugdje po tijelu nakon čega je zapala u komatozno stanja, a na Uskrs i izgubila bitku za život

Tijekom istrage policajci su utvrdili da je djevojčica od strane oboje roditelja bila fizički često zlostavljana kroz posljednjih pet mjeseci. To potvrđuju i liječničke konstatacije da je djevojčica po dolasku u bolnicu na tijelu imala vidljive ozljede koje su svježijeg nastanka, ali i one koje su nastale ranije.

Uz kriminalističko istraživanje promptno je proveden i nadzor nad Centrom za socijalnu skrb u Novoj Gradiški, kojim su utvrđeni propusti te je smijenjen ravnatelj Branko Medunić. 

Tek nakon što je slučaj premlaćivanja djevojčice dospio u javnost, djelatnici Centra za socijalnu skrb su ostalu djecu u međuvremenu uhićenih roditelja izmjestili u drugu udomiteljsku obitelj.

Djevojčica je dvije godine provela u udomiteljskoj obitelji, jer su roditelji rekli da se ne mogu brinuti o njoj, no vraćena je biološkim roditeljima jer je Centar ustanovio da se stanje u obitelji popravilo. Dijete je u bolnicu dovezeno s masnicama za koje je evidentno da su nastale ranije, kao i sa novim, stravičnim ozljedama kojima je podlegla. 

Roditelji su saslušani u Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu gdje su djelomično priznali krivnju i opsežno izlagali obranu. Kao što je i najavljeno u slučaju najgoreg ishoda, koji se na žalost dogodio, sada će doći do prekvalifikacije kaznenog djela te će im se na teret najvjerojatnije staviti kazneno djelo teškog ubojstva – javlja Jutarnji list

 

dp/Foto: KDB

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here