Đorđe Zaklan nakon 30 godina na sudu u Strasbourgu dobio presudu u svoju korist. Hrvatska mu mora isplatiti 6000 eura!

0
Foto: Dugopolje.org

Presudom europskog suda za ljudska prava (ECHR) u Strasbourgu u četvrtak je okončan slučaj star 30 godina u kojem je državljanin RH, Đorđe Zaklan, tužio Hrvatsku zbog povrata deviza koje mu je carinska služba oduzela po tadašnjem jugoslavenskom zakonu.

Tada 47-godišnjem Zaklanu, s adresom u Pakracu, hrvatski službenici jugoslavenske carine su 1991. godine zaplijenili iznos od 4.350 njemačkih marki i 100 američkih dolara prilikom njegovog pokušaja ulaska u Mađarsku, budući da je iznošenje deviza iz države tada bilo ograničeno zakonom.

Protiv Zaklana je zatim započet prekršajni postupak, kojeg je u listopadu nakon proglašenja neovisnosti preuzelo hrvatsko sudstvo, no koje je zatim u studenom 1993. odložilo odlučivanje o tom slučaju do sklapanja sporazuma o sukcesiji bivše države koji je stupio na snagu tek 2004. godine.

Tri godine kasnije sad već 63-godišnji Zaklan pisao je DORH-u i tražio povrat zaplijenjenog novca, pa mu je rečeno da se njegov novac nalazi na računu bivših saveznih vlasti u Beogradu i da se stoga obrati vlastima u Srbiji. Zaklan je potom pokrenuo građanski spor u Hrvatskoj, no slučaj je bio odbačen jer po interpretaciji suda njegova imovina nije riješena postojećim sporazumom o sukcesiji imovine bivše SFRJ što znači da je odgoda iz 1993. godine po hrvatskom zakonu i dalje na snazi. Zaklan je potom uložio i žalbu ustavnom sudu RH 2013. godine, koja je odbačena.

U srpnju 2013. Zaklan je slučaj poslao na Europski sud za ljudska prava, kojemu je trebalo još osam godina da donese presudu. U njoj je sudsko vijeće odlučilo da je 27-godišnja odgoda donošenja sudske odluke spriječila Zaklana da potražuje povrat svoje imovine.

“Imovina je zaplijenjena privremeno, po postojećim zakonima, a kašnjenje s povratom je imalo legitiman cilj zaštite javnog proračuna. Međutim, s povratom se čekalo predugo, a odgađanje sudske odluke je spriječilo da se povrat traži od Srbije, za koju se ne može reći da ju zanima zaštita financijskih interesa Hrvatske. Tako je podnositelju prijave prouzročeno nesrazmjerno opterećenje,” napisano je u odluci sudskog vijeća kojim je predsjedavao sudac Peter Paczolay iz Mađarske.

U zaključku suda, Hrvatskoj je naređeno da danas 77-godišnjem Zaklanu isplati 1.327 eura kao naknadu za neimovinsku štetu, te još 4.365 eura za naknadu sudskih troškova. Nemar države i 27-godišnje izbjegavanje donošenja odluke u Zaklanovu slučaju tako će Hrvatsku naposljetku koštati nešto manje od 43.000 kuna, prenosi N1.

Ivica R.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here