Foto: Privatni album

Upravljanje prostorom u Makarskoj do sada je imalo samo jednu svrhu i cilj – komunalnim doprinosom od izgrađenih objekata napuniti gradski proračun koji se potom trošio za sve samo ne za povećanje kvalitete života građana. I HDZ i SDP podjednako su se maćehinski odnosili prema javnim površinama.

U stvari, niti jedna politika u proteklih trideset godina nije ponudila kvalitetno rješenje održivog razvoja grada. Zelene površine, parkinzi i rekreacijske zone nisu bile predmet interesa niti jedne gradske administracije. Nameće se zaključak kako Makarska nije projektirana za Makarane. Cjelokupni koncept razvoja grada prilagođen je potrebama turističke sezone, odnosno, dva-tri mjeseca u ljetnom periodu.

Ovaj zaključak mogao bi se demantirati golim podacima kada bi takvi podaci postojali. Pokušajte se prisjetiti koliko je to parkova (zelenih površina) uređeno u Makarskoj u posljednjih trideset godina? Koliko je novih, uređenih, parkirališta izgrađeno? Odgovor je vrlo jednostavan – niti jedan! Makarska, nekada oaza ugodnog i kvalitetnog života, polako dolazi do limita mogućnosti funkcioniranja kao grad.

Aktualna gradska administracija bavi se, barem tako čitamo iz medija, mogućnošću uređenja parkinga i novom regulacijom prometa na Rivi. Međutim, Makarska nije samo Riva, grad je i Dugiš i Zelenka i Vrpolje i Bili Brig… Rubni gradski kotarevi /kvartovi guše se u nedostatku parkirnih mjesta. Pogotovo u ljetnom periodu kada je život u ovim kvartovima postao neizdrživ. Velika većina stanovnika u ovim naseljima ne bavi se turizmom i žele normalan pristup parkirnim mjestima i nesmetan pristup svojim domovima.

Umjesto normalnog života dobili su gužvu, buku i borbu za svako parkirno mjesto? Što radi gradska uprava? Masovno šalje kazne za parking i naplaćuje svaki kvadratni metar javne površine. Na opasku kako nije normalno izdavati mjesečne parkirne karte kada nema dovoljan broj parkirnih mjesa sliježu ramenima. Kao, to nije njihov posao. Što bi trebala raditi odgovorna gradska uprava?

Prije svega izaći pred javnost s idejnim rješenjem problema u narednom periodu. Dugiš, Zelenka i drugi gradski kotari pod hitno trebaju nove gradske parkinge ili javne garaže. Od gradske administracije očekujemo da u narednom periodu pod hitno iziđu s prijedlogom lokacija za izgradnju novih javnih garaža u gradskim kotarima.

Očekujemo konkretne lokacije i plan financiranja. Gospodo, vrijeme je da počnete graditi, a ne samo rušiti i uništavati! – stoji u priopćenju koje potpisuje Anita Pervan