Država kreće u masovnu procjenu nekretnina

0
0
Foto: Pixabay

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja poslalo je krajem 2018. u javnu raspravu uredbu o masovnoj procjeni vrijednosti nekretnina. Tom uredbom vrijednost nekretnina u Hrvatskoj određivala bi se automatski po nizu parametara, poput površine, starosti, lokacije, namjene, položaja u zgradi i cijeni po kojoj se prodaju slične nekretnine.

U Ministarstvu kažu da se na temelju provedene analize sustava procjena nekretnina u četiri zemlje Europske unije (Švedska, Nizozemska, Slovenija i Litva) može zaključiti da efikasnost takvog sustava uvelike ovisi o stupnju razvoja promatrane zemlje.

Razvijene zemlje Europske unije poput Švedske Nizozemske imaju vrlo razvijen sustav za masovno vrednovanje koji objedinjuje mnoge druge prostorne i ostale registre, a omogućava vlasnicima nekretnina jednostavan pristup i korištenje svih podataka vezanih uz nekretnine koje imaju u vlasništvu ili u najmu.

‘Ovakav zaključak nije neočekivan kad se uzme u obzir činjenica da su sve nove zemlje članice Unije do početka devedesetih godina prošlog stoljeća imale socijalističko društveno uređenje koje je karakterizirao visok stupanj nebrige za prostorne i vlasničke registre. Razvijene zemlje svoj sustav masovnog vrednovanja koriste za puno više svrha u odnosu na nove zemlje članice Unije’, navode u ministarstvu koje vodi HNS-ov Predrag Štromar, a koji je nekoliko puta napomenuo da uvođenje ovog sustava nije priprema za implementaciju poreza na nekretnine.