Država kreće u masovnu procjenu nekretnina

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja poslalo je krajem 2018. u javnu raspravu uredbu o masovnoj procjeni vrijednosti nekretnina. Tom uredbom vrijednost nekretnina u Hrvatskoj određivala bi se automatski po nizu parametara, poput površine, starosti, lokacije, namjene, položaja u zgradi i cijeni po kojoj se prodaju slične nekretnine.

U Ministarstvu kažu da se na temelju provedene analize sustava procjena nekretnina u četiri zemlje Europske unije (Švedska, Nizozemska, Slovenija i Litva) može zaključiti da efikasnost takvog sustava uvelike ovisi o stupnju razvoja promatrane zemlje.

Razvijene zemlje Europske unije poput Švedske Nizozemske imaju vrlo razvijen sustav za masovno vrednovanje koji objedinjuje mnoge druge prostorne i ostale registre, a omogućava vlasnicima nekretnina jednostavan pristup i korištenje svih podataka vezanih uz nekretnine koje imaju u vlasništvu ili u najmu.

‘Ovakav zaključak nije neočekivan kad se uzme u obzir činjenica da su sve nove zemlje članice Unije do početka devedesetih godina prošlog stoljeća imale socijalističko društveno uređenje koje je karakterizirao visok stupanj nebrige za prostorne i vlasničke registre. Razvijene zemlje svoj sustav masovnog vrednovanja koriste za puno više svrha u odnosu na nove zemlje članice Unije’, navode u ministarstvu koje vodi HNS-ov Predrag Štromar, a koji je nekoliko puta napomenuo da uvođenje ovog sustava nije priprema za implementaciju poreza na nekretnine.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

(VIDEO) 76. OBLJETNICA BLEIBURŠKE TRAGEDIJE Komemoracija na Lovrincu: “Nismo ovdje zato što nekoga mrzimo, nego zato što svoje volimo”

Povodom obilježavanja 76. obljetnice Bleiburške tragedije, u organizaciji koordinacija ratnih postrojbi SD županije, braniteljskih udruga Grada Splita i...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img