Foto: Screenshot/Ilustracija

Na splitskom Županijskom sudu u petak je započelo suđenje Filipu Stupalu, zvanom Šiša (59), načelniku općine Muć, te Anti Ćuku (43), vlasniku i direktoru firme “Ćuk” d.o.o., i Zvonku Bosančiću (68), umirovljenom inženjeru građevinarstva i vlasniku dugopoljske firme “Građenica” d.o.o., i to zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganjem u zlouporabi počinjenih, po optužnici USKOK-a, prije više od petnaest godina.

Kao okrivljena pravna osoba navodi se i Ćukova tvrtka.

Sva trojica kazala su nakon čitanja optužnice pred sudskim vijećem sutkinje Ivane Kanaet-Samardžić da se ne osjećaju krivima i da će obrane dati na kraju postupka. Svu trojicu USKOK-ova zamjenica Daira Barović tereti da su se u razdoblju od listopada 2008. do kraja kolovoza 2009. godine dogovorili da izvuku općinski novac u korist Ćukove tvrtke.

Stupalo je tako u dva navrata s Ćukom zaključio ugovore o izvođenju građevinskih radova u zoni Prisike 1 iako su znali da neće biti obavljeni, a na osnovi tih ugovora Ćuk je ispostavio račune i privremenu situaciju u kojoj je lažno prikazao da su radovi izvedeni. Tu privremenu situaciju odobrio je Bosančić kao nadzorni inženjer, nakon čega je Stupalo odobrio plaćanje 270 tisuća tadašnjih općinskih kuna na Ćukovu firmu.

Stupala se još tereti da je od početka listopada 2007. do 25. listopada 2010. godine kao načelnik općine naručivao od tvrtke “Daler” razni građevni materijal kao kompenzaciju za neplaćeni komunalni iznos, a onda je to na račun Općine besplatno dijelio stanovnicima. Na računima je lažno pisao da je materijal iskorišten za javne radove i uređenja u općini.

Tako je, primjerice, 2007. godine jednom mještaninu dao 300 crjepova i deset drvenih euro paleta, ukupne vrijednosti preko 20 tisuća tadašnjih kuna. Drugoj dvojici poklonio je 33 kubična metra betona, ukupne vrijednosti veće od 25 tisuća kuna. Još je nekolicini poklanjao razni građevni materijal, a jednom je mještaninu dao 60 betonskih kocki Mljet botanic i sedam paleta ABK-a u vrijednosti većoj od 7000 kuna. Ukupno je, po USKOK-u, na ovaj način oštetio općinski proračun za najmanje 63 tisuće kuna.

Okrivljenu trojku brane “najjače” odvjetničke snage splitskog područja, i to Stupala iskusni odvjetnik Dragan Mijoč, Ćuka agilni odvjetnik Vinko Gulišija, Bosančića prekaljeni Vinko Ljubičić, a tvrtku “Ćuk” d.o.o. nezamjenjivi Željko Gulišija.

Suđenje se nastavlja u svibnju, kad će početi saslušavanja predloženih svjedoka i vještaka, javlja Slobodna Dalmacija

Ivica Radošević