Foto: Pixabay

Đurđevački obrtnik od Grada Đurđevca je dobio račun od 250 kuna za branje oraha ispod drveta na javnoj površini, javlja Podravski.hr. Naime, taj obrtnik je u više navrata pokupio orahe koji su danima stajali ispod stabla uz dječje igralište nedaleko od poslovnog centra gdje ima svoj prostor i zbog toga su mu iz grada naplatili “najam javne površine za berbu oraha”.

Nakon negativnih reakcija iz Grada Đurđevca su navodno obrtniku prvo poručili da zanemari račun, na kojem je gradski pečat i potpis gradonačelnika, a kasnije su ustvrdili da se radi o provokaciji te da je račun vjerojatno krivotvorina.

‘Hoće li račune za branje oraha dati i djeci?’

Taj račun prvotno se proširio društvenim mrežama, a dok obrtnik koji ga je dobio nije htio javno istupati, upućeni izvori za Podravski.hr navode kako je vrlo vjerojatno da su djelatnici gradske uprave vidjeli obrtnika da “bere” orahe, jer njihovi uredi gledaju na tu lokaciju.

“Naš kolega ne bježi od toga da je pobrao nekoliko oraha, ali stvarno je sramotno da mu se zbog toga izdaje račun i traži bilo kakva naknada. Orahe znaju pokupiti i djeca koja se tu igraju i njihovi roditelji pa se postavlja pitanje hoće li i oni dobiti račune ili netko od građana koji u parku znaju pokupiti kestene”, kazali su portalu obrtnici, pod uvjetom anonimnosti, jer ne žele upasti u nemilost gradske uprave.

Iz Đurđevca tvrde da se radi o provokaciji

Obrtnici su konstatirali da su se iz Grada Đurđevca “beraču” oraha javili tek nakon negativnih komentara zbog postupanja grada. “Dobio je poziv da zanemari račun i da je riječ o šali. Nikome nije baš svejedno u ovo doba krize dobiti bilo kakav nenadani namet, a ako je to nekome šala, onda je za svaku osudu”, naglasili su te nastavili:

“Račun je imao sva službena obilježja i predao ga je djelatnik gradske uprave pa naš kolega nije imao razloga sumnjati da je riječ o šali. Ovo je još jedan sramotan potez gradske uprave, bilo da je riječ o stvarnom pokušaju naplate berbe nekoliko oraha ili o šali.”

Iz ureda gradonačelnika Hrvoja Jančija na upit portala oko računa, koji sadrži sva obilježja službenog računa, konstatirali su kako ne izdaju, niti su izdali račun na temelju berbe oraha. “Očito je riječ o neumjesnoj šali ili provokaciji. Ako postoji takav dokument koji bi sadržavao obilježja Grada Đurđevca, najvjerojatnije se radi o krivotvorini, što predstavlja kazneno djelo”, kazali su.