Foto: N1

Doktor Bernard Kaić, voditelj službe za epidemologiju zaraznih bolesti HZJZ-a, pojasnio je za N1 koliko je opasan novi korona virus otkriven u Kini i možemo li ga očekivati u Hrvatskoj.

“Ne može se sa sigurnošću reći da neće biti oboljelih u Hrvatskoj i Europi jer ljudi putuju i nema ograničenja za čije uvođenje sada nema opravdanja.

U ovom trenutku se ne zna koliko je bolest zarazna, a čini se da nije visoko zarazna i da nema epidemijski potencijal poput gripe. Nekakve vrlo stroge mjere u zračnim lukama i na graničnim prijelazima nisu opravdane. Ako se počne širiti značajnije moguće je uvesti zdravstveni nadzor, ali u ovom trenutku čak ni za to nije vrijeme”, smatra epidemolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić.

Jedini savjet ljudima koji dolaze iz Kine da ako obole u roku od 14 dana da se jave u zdravstvenu službu radi pravovremenog dijagnostiricanja, liječenja i sprečavanja širenja bolesti.

o sa životinje na čovjeka, slično kao i onaj koji je uzrokovao SARS prije nekoliko godina.

“Ali ti virusi se teško prenose pa je SARS tako nestao kroz par mjeseci dok se MERS javlja i dalje, ali lokalno. Kako će se ponašati ovaj virus još se istražuje”, kaže Kaić.

Ovaj korona virus ima raspon kliničke slike od blagih oblika poput prehlade do teških upala pluća s poteškoćama disanja, a ima i pojedinih smrtnih slučajeva. Time je po kliničkoj slici sličan gripi.