Europa sve brže ostaje bez ribe. Kakvo je stanje u Hrvatskoj?

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Europa je iskoristila sve domaće resurse ribe te do kraja godine ovisi o uvozu proizvoda iz sektora ribarstva – podaci su najnovijeg izvješća Svjetskog fonda za prirodu (WWF).

Europljani konzumiraju daleko više ribe od onog što se može uloviti ili uzgojiti u domaćim vodama. Više od polovine godišnje potražnje dolazi iz inozemstva, od čega je polovica iz zemalja u razvoju.

Samo četiri zemlje imaju dovoljno ribe

U prosjeku, svaki europski građanin godišnje konzumira 22,7 kg ribe. Najveće stope potrošnje u Europskoj uniji imaju Portugal (55,3 kg), Španjolska (46,2 kg), Litva (44,7 kg), Francuska (34,4 kg) i Švedska (33,2 kg). Građani i građanke Hrvatskekonzumiraju manje ribe od prosjeka EU što nas stavlja na 17. mjesto s prosječnom godišnjom potrošnjom od 18.4 kilogramapo glavi stanovnika. Niska konzumacija znači i lakše zadovoljavane potreba iz domaćih izvora.

Uz Hrvatsku,  jedine zemlje koje imaju dovoljno ribe za vlastitu potrošnju te se zato smatraju autonomnima su Nizozemska, Estonija i Irska.

Velika većina europskih zemalja mora uvoziti ribu kako bi održale razinu potrošnje. U zemljama s najvećom ovisnošću o uvozu proizvoda iz ribarstva Dan ovisnosti o ribi dolazi ranije, a primjeri takvih zemalja su Austrija (17. siječnja), Slovenija (15. veljače), Slovačka (18. veljače), Rumunjska (29. veljače), Belgija (22. veljače), Italija (6. travnja), Portugal (5. svibnja), Njemačka (4. svibnja), Španjolska (26. svibnja) i mnoge druge zemlje.

Iako Hrvatska zadovoljava svoje domaće potrebe, situaciju moramo promatrati iz globalne perspektive. Stanje se može vrlo brzo promijeniti. Mora i oceani pod velikim su pritiskom te moramo prestati s prekomjernim izlovom ako planiramo nastaviti koristiti ribu u prehrani i izbjeći neželjene posljedice praznih mora“, rekao je Danijel Kanski, stručnjak za ribarstvo i voditelj morskog programa u WWF Adriji.

Zabrinjavajući rezultati

Uspoređujući ovogodišnji europski Dan ovisnosti o ribi s onim iz 2000. godine, on se pomaknuo za mjesec dana unaprijed. U usporedbi s onim od prije 30 godina, rezultat je zabrinjavajući jer je tada Europa imala dovoljno vlastite ribe do rujna ili listopada.

Iako su se neki riblji fondovi stabilizirali zahvaljujući akcijama poduzetima u kontekstu europske Zajedničke ribarstvene politike i dalje je samodostatnost Europe premala, a prekomjerni izlov prevelik. Prema rezultatima Europske komisije, 41% procijenjenih ribljih fondova je prelovljeno, što doseže čak 88% ako promatramo samo Sredozemno more. Osim toga, prekomjerni izlov znatno pogađa zemlje u razvoju te prijeti opstanku 800 milijuna ljudi.

Savjeti za potrošače

WWF savjetuje potrošače da bez obzira na to kupujete li domaće ili uvezene proizvode iz ribarstva, uvijek birajte održive izvore. “Na taj način ćete pomoći morima i oceanima te omogućiti oporavak ribljih fonodva. Također, olakšat ćete živote ljudima diljem svijeta koji ovise o ribi kao izvoru hrane i prihoda“, poručuje Danijel Kanski.

Kako bi olakšao odabir, WWF je pripremio vodič za kupnju održivih proizvoda iz ribarstva – www.kojuribukupiti.org. Vodič također uključuje riblje recepte renomiranih europskih kuhara, kao i priče koje se kriju iza vašeg tanjura prilikom svakog odabira ribe koja se na njemu nalazi.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

PITALI SMO IH i dali priliku da ODGOVORE!

Danas smo dobili nekoliko upita zašto na našim stranicama nema aktualnog načelnika i ekipe iz HDZ-a....
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img