Europski sud pravde: Austrija krši zakon, jer doplatak za djecu svih zaposlenika u Austriji mora biti isti neovisno gdje žive djeca

0
Foto: Pixabay

Od 1. siječnja 2019. u Austriji je na snagu stupila velika promjena obiteljskih naknada. Ako roditelji zarađuju u Austriji, a njihovo dijete živi u nekoj drugoj državi, primjerice – u Hrvatskoj, obiteljski doplatak i porezne olakšice za dijete usklađuju se s troškovima života u Hrvatskoj. Ta takozvana indeksacija rezultirala smanjenjem naknada, jer nisu isti uvjeti u Austriji i Hrvatskoj.

Ovaj je zakon od početka uvođenja bio kontroverzan. Izvješćem Europskog suda pravde kaže da je indeksiranje obiteljskih dodataka nedopustivo. Glavni odvjetnik Europskog suda pravde (ECJ) Richard de la Tour objavio je da austrijsko indeksiranje obiteljskih naknada krši zakon EU, prenosi Heute.

„Zaposlenici koji su državljani druge države članice moraju moći u Austriji primati iste beneficije i porezne olakšice kao i austrijski zaposlenici, bez obzira gdje im djeca žive, jer na isti način doprinose financiranju austrijskog socijalnog i poreznog sustava. kao austrijski zaposlenici”. može se pročitati u obrazloženju izvješća.

Do odgovarajuće presude još se čeka, a sudska odluka se očekuje u sljedećih nekoliko mjeseci- piše KROATIV.at

Ivica R