Evo što piše u dokumentu koji su potpisali srpski i ruski ministri u New Yorku, a zbog kojega su Amerikanci ljuti na Srbiju

0

Dokument koji su u New Yorku potpisali ministri vanjskih poslova Srbije i Rusije Nikola Selaković i Sergej Lavrov, sadrži četiri stranice, a podrazumijeva raspored sastanaka tijekom 2023. i 2024. godine. Uočljivo je da nijedan ne predviđa delegacije Srbije ili Rusije na najvišem nivou.

Sadržaj doslovno odgovara nazivu “Plan konzultacija dvaju ministarstava vanjskih poslova za sljedeće dvije godine”, piše Nova.rs. Riječ je o rasporedu sastanaka tijekom 2023. i 2024. godine, a primjetno je da ni jedan od njih ne predviđa delegacije Srbije ili Rusije na najvišoj razini. Dokument ne sadrži stavke vezane uz sigurnosnu situaciju u vezi s agresijom Rusije na Ukrajinu.

Kako se dalje navodi, plan koji su potpisali ministri Nikola Selaković i Sergej Lavrov poziva se na sporazum iz vremena Savezne Republike Jugoslavije, iz 1996. godine.
Na istoj osnovi Srbija i Rusija su prethodnih godina planirale konzultacije o različitim pitanjima bilateralnih odnosa, regionalnim i europskim pitanjima. Riječ je o planu bilateralne suradnje. Točnije, riječ je o popisu planiranih bilateralnih susreta i konzultacija dvaju ministarstava. Ovaj plan predviđa raspored sastanaka, događanja, potpisivanje memoranduma, međuvladine konzultacije koje nisu na najvišoj razini, dodaje srpski medij.

Anita M.