Foto: Pixabay

Svakome se može dogoditi da mu hakiraju korisnički profil na Instagramu. Evo nekoliko korisnih savjeta ukoliko do toga dođe.

Pokuša li netko promijeniti e-mail adresu i lozinku vezanu uz vaš korisnički račun Instagram će vas o tome obavijestiti. Ali, što ako je netko uspio upasti u vašu e-poštu i koristi ju bez vašeg znanja?

U tom slučaju provjerite prethodne aktivnosti vezane uz vaš korisnički račun. Pogledajte Stories, objave, komentare i izravne poruke. Nađete li bilo što sumnjivo ili što ne prepoznajete, vjerojatno imate sigurnosni problem, prenosi tportal.

Možete također upotrijebiti i kategoriju Account Data, u kojoj ćete naći podatke o tome kad ste se logirali, kad ste nešto promijenili u osobnim podacima i tome slično. Opet, nađete li nešto što nije vaše, imate posla s uljezom.

Ako se još uvijek možete ulogirati u vaš Instagram, otvorite ga u web pregledniku, otvorite svoj profil pa kliknite na Settings i zatim Privacy and Security. Odaberite View Account Data.

Prvi korak: Promijenite lozinku na Instagramu

Ukoliko je samo vaša lozinka bila promijenjena, povratit ćete kontrolu nad korisničkim računom ako ponovno postavite lozinku. Na pametnom telefonu s operativnim sustavom Android ili iPhone otvorite zaslon za logiranje i kucnite na Forgot Password? Pratite upute i unesite svoju e-mail adresu.

Primit ćete e-poštu s uputama za ponovno postavljanje lozinke. Kliknite na poveznicu i unesite novu lozinku. Neka bude jedinstvena i teška za pogoditi.

Drugi korak: Onemogućite pristup sumnjivim aplikacijama 

Ponekad zlonamjerne aplikacije mogu dovesti do problema s logiranjem. Nakon što se na webu ulogirate u svoj korisnički račun otvorite Profile, kliknite sličicu zupčanika i odaberite Authorized Apps. Pojavit će se popis aplikacija koje imaju pristup vašem Instagramu. Uklonite one koje ne koristite ili koje niste vlastoručno dodali.

Treći korak: Vratite kontrolu nad hakiranim korisničkim računom

Ako je haker uspio promijeniti adresu e-pošte, broj telefona i druge elemente po kojima vas je moguće prepoznati kao vlasnika povrat kontrole će biti puno teži i tražit će puno strpljenja. Postupak bi mogao potrajati tjednima.

Trebat ćete djelovati brzo čim ste primili obavijest od Instagrama kako su vaši pristupni podaci promijenjeni, a vi to niste učinili. U toj ćete poruci dobiti i opciju Revert this change (or reset your password), za slučaj da je promjena doista bila obavljena mimo vašeg znanja i odobrenja.

Kliknite na tu poveznicu kako biste poslali svoj zahtjev. U Instagramu će ga zaprimiti, pogledati o čemu se radi i javiti vam se koristeći automatizirani postupak provjere identiteta, piše tportal.