13 C
Split

Evo u kojim jelima treba koristiti lovorov list, ružmarin i kadulju

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

U našoj kuhinji su lovorov list, ružmarin i kadulja vrlo česti i omiljeni začini prepoznatljivog izgleda i mirisa, a osim što daju posebnu aromu jelima, imaju niz zdravstvenih prednosti.

Lovor (lat. Laurus nobilis) pripada porodici lovornjača, a potječe iz Male Azije.

Lovorov list se još od davnina koristio kao začin, ali i kao lijek, najviše zbog svojih antiseptičkih i protuupalnih svojstava. Bogat je vitaminima iz grupe B (riboflavin, piridoksin, niacin i pantotenska kiselina) koji pomažu boljem funkcioniranju živčanog i mišićnog sustava te utječu pozitivno na metabolizam i hormone. Osim toga, lovor sadržava brojne minerale: kalcij, fosfor, kalij, natrij, cink i željezo.

Listovi lovora zbog svog bogatog kemijskog sastava pružaju širok spektar ljekovitih prednosti.

Tradicionalno se koristio u liječenju mnogih bolesti, olakšava probavu, a njegovi listovi smiruju želudac te potiču apetit i izlučivanje probavnih sokova. Čaj od ploda koristi se za poticanje apetita, a pomaže i kod bolesti dišnog sustava poput jakog kašlja, bronhitisa i infekcija dišnog sustava. Pomaže i u slučaju menstrualnih problema, smanjuje stres i nervozu te stimulira imunološki sustav. Djeluje kao antiseptik i vrlo je učinkovit u borbi protiv gljivica.

Primjena u kulinarstvu: Lovorov list dodaje se kao začin u mnoga jela te prilikom konzerviranja povrća i aromatiziranja octa. Kao začin juhama, varivima i umacima dodaje se po list lovora. Pri pripremi hrane s lovorom list se treba izvaditi na kraju kuhanja. Koristi se i u konzerviranju i pakiranju suhog voća, posebice smokava, te za popravljanje okusa i kao repelent, a od listova se priprema čaj.

Ružmarin (lat. Rosmarinus officinalis) je zimzelena mediteranska biljka čije ime potječe od latinskog naziva ros marinus, što znači morska rosa.

Nezamjenjiv je začin u mnogim mediteranskim jelima, ali i zbog svojih brojnih zdravstvenih dobrobiti za fizičko i mentalno zdravlje.

Ružmarin štiti od bakterija u hrani, osobito u ljetnim mjesecima, zahvaljujući antimikrobnom djelovanju te suzbija širenje patogenih mikroorganizma. Istraživanja su pokazala kako sprečava rast stanica raka dojke i debelog crijeva. Najdjelotvorniji je u kombinaciji s kurkumom ili ako se uzima u obliku ekstrakta. Ružmarin čuva zdravlje mozga i sprečava slabljenje njegovih funkcija. Brojne studije pokazale su da su osobe koje su udisale ružmarin unaprijedile svoje pamćenje i moć koncentracije. Ublažava također probavne tegobe i bolove, menstrualne grčeve i glavobolju, smanjuje stres te opušta mišiće. Poznato je i da ulje ružmarina smanjuje simptome upale grla, prehlade ili gripe. Osim toga, ublažava tegobe uzrokovane alergijom, a pokazalo se i da potiče rast kose te štiti od prijevremenog starenja i degenerativnih bolesti, piše tportal.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

U Zadru i Zadarskoj županiji potpisana koalicija HDZ-HSP-SU-Reformisti

Koalicijske ugovore sa županijskim i gradskim HDZ-om potpisali su predstavnici Hrvatske stranke prava, Stranke umirovljenika te Narodne stranke –...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img