Evo zbog čega se vaš Android pregrijava i kako to spriječiti

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Svaki vlasnik smartfona bar jednom se susreo sa pregrijavanjem svojeg digitalnog ljubimca. Razlozi za pregrijavanje uređaja su brojni, no obično su vezani uz softver ili bateriju. U ovom vodiču objasnit ćemo kako im možete stati na kraj, piše tportal.hr.

Znate li zbog čega se vaš Android pregrijava?

Zašto se vaš omiljeni Android smartfon ponekad pregrijava? Odgovora može biti puno – od previše korištenja do predugog trajanja veze sa obližnjim Bluetooth uređajem. Ako pitate internet, odgovori će vam najčešće biti sljedeći: visoka svjetlina ekrana, Wi-Fi ili zahtjevne videoigre.

Naravno, ovo nisu jedine stvari koje uzrokuju pregrijavanje Androida, što znači da je vrijeme da pobrojimo ostale krivce.

Koja je razlika između toplog i pregrijanog smartfona?

Prije nego što se bacimo na provjeru uređaja valja naglasiti da postoji razlika između toplog uređaja i vrućeg uređaja. Ako se vaš Androd pregrijava pri normalnom korištenju poput poruka ili pregleda bilješki, postoji razlog za zabrinutost. Ako se vaš telefon ohladi petnaest minuta nakon korištenja, to se smatra normalnim i ne predstavlja razlog za odlazak do servisa ili kopanje po instaliranim aplikacijama.

Što ako je krivac kamera?

Uređaji koji imaju ugrađenu kameru visoke kvalitete ponekad se mogu pregrijavati. Ovo se, napominjemo, ne dešava često i kada se desi – obično je vezano uz postavke. Konkretno, na zagrijavanje može utjecati visoka rezolucija snimanja, kao i velik broj sličica u sekundi, svjetlina samog ekrana i konačno – temperatura okoline.

Situacija u kojoj korisnik snima dugi video, koristi maskicu koja prekriva većinu uređaja te sve to radi na otvorenom suncu vrlo brzo može pregrijati telefon.

Uređaj vam je spor i pregrijava se? Možda ima malware

Malware je jedan od poznatijih uzročnika pregrijavanja Androida. Tvorci zloćudnog softvera nisu zainteresirani za zdravlje vašeg uređaja, već samo za podatke koji su na njemu pohranjeni. Ukoliko sumnjate na prisutnost virusa, vrijeme je za instalaciju i pokretanje antivirusa za Android.

Maskice

Ukoliko nema otvore za provjetravanje uređaja, vaša maskica može vrlo lako pregrijati uređaj. Brojne maskice napravljene su od plastike ili imaju plastične dijelove. Čak kožne previše ne pomažu, pogotovo ako okružuju većinu vašeg uređaja.

Kada se vaš uređaj pregrije (tijekom zadataka koji koriste visoke performanse), on se hladi tako da ispušta toplinu, što znači da prisutnost maskice tu proceduru može usporiti. Nažalost, ako je vaš telefon ‘osjetljiv’ na maskice, morat ćete napraviti kompromis koji vam možda neće biti drag, a to je vađenje uređaja iz oklopa koji ga štiti od mehaničkih oštećenja.

Možda je problem u žici punjača

Još jedna stvar o kojoj treba voditi računa je punjač i kabel. Ako imate telefon kojeg ste previše puta napunili do sto posto, moguće je da će se pri punjenju povisiti njegova temperatura. Ako se radi o ispravnom uređaju, pregrijavanje pri punjenju ne bi smjelo biti zamjetno.

Ako imate dobar i ispravan telefon koji se pregrijava pri punjenju, postoji šansa da je problem u ulazu za punjač, samom punjaču ili kabelu. Počnite s time da zamijenite kabel, a ako to ne pomogne razmislite o zamjeni baterije.

A što je s Wi-Fi-jem?

Može li bežična mreža pregrijati vaš Android? Ne, makar se sam uređaj može pregrijati zbog previše korištenja Wi-Fi interneta. Android je poznat po tome da ima velik broj aktivnih aplikacija u pozadini koje crpe resurse poput CPU-a, Wi-Fi-ja ili mobilnog interneta. Ako aplikacije traže puno resursa, vaš telefon će se pregrijati.

Najjednostavnije rješenje je isključiti korištenje interneta za aplikacije u pozadini. Otvorite postavke aplikacija odabirom Settings > Apps & notifications > All apps i tamo odaberite aplikaciju. Nakon toga pritisnite na Data usage kako biste isključili ili uključili trošenje podatkovnog prometa u pozadini izborom opcije Background data.

Također možete iskoristiti značajku Force Stop kako biste odmah zatvorili aplikaciju.

Kako umanjiti pregrijavanje uređaja

Ukoliko se vaš uređaj često gasi zbog pregrijavanja, pokušajte jedan od ovih trikova:

-Skinite maskicu

-Uključite airplane mode kako biste isključili sve bežične veze

-Maknite telefon s mjesta gdje ga izravno pogađa sučnevo svjetlo

-Smanjite svjetlinu ekrana

Nakon što ste sve ovo napravili, pokušajte jedan od sljedećih trikova kako biste izbjegli daljnje pregrijavanja:

-Koristite mod za štednju baterije

-Počistite telefon od nepotrebnih podataka

-Smanjite korištenje Wi-Fi-ja, Bluetootha i GPS-a.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

PITALI SMO IH i dali priliku da ODGOVORE!

Danas smo dobili nekoliko upita zašto na našim stranicama nema aktualnog načelnika i ekipe iz HDZ-a....
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img