Friday, September 17, 2021
HomeKolumnaFilip Đukić: OKUPLJANJE NOVE DESNICE – KRAJEM RUJNA – NOVI POČETAK???

Filip Đukić: OKUPLJANJE NOVE DESNICE – KRAJEM RUJNA – NOVI POČETAK???

Piše: Filip Đukić

Najavljeno okupljanje desnice – misli se na onu pravu desnicu – krajem rujna – trebalo bi donijeti političku živost – pogotovo nakon drame u Domovinskom pokretu – kojoj svjedočimo ovih i prethodnih dana.


Marijan Pavliček, predsjednik Hrvatske konzervativne stranke – najavio je okupljanje, odnosno ujedinjenje Hrvatske konzervativne stranke, Hrasta i vrlo vjerojatno stranke Neovisni za Hrvatsku i Generacija obnove.


Svjetonazorski se tu radi o sličnim strankama pa njihovo ujedinjenje ne povlači velika pitanja, ali donosi pitanje; koliko ovakva – ujedinjena desnica može.
U toj novoj – mogućoj – konstelaciji – ako ću secirati svaku stranku, zaključak je da jedino Generacija Obnove iskače iz nekih uvriježenih postulata koje ostale stranke sadrže.


A postulati su sljedeći: koaliranje s HDZ – om, raskol unutar stranke, odstupanje od istinskih konzervativnih načela.
Ovo zadnje posebno je bitno; jer često, samu difamaciju desnih stranaka, čine one same. Nepotrebno je pisati o pristranosti medija u današnje vrijeme, međutim određene izjave i težište onoga čime se bave konzervativne stranke – svojevrstan su nož kojime upravljaju ruke koje ga bodu u vlastito tijelo. Ne samo, recimo, izjave Ladislava Ilčića, koji se hvalio kako nikada nije masturbirao već i puno veći propusti u kreiranju intelektualne konzervativne misli koja je nepostojeća u Republici Hrvatskoj ili na marginama.


Zapravo, konzervatizam koji se nudi, ne samo kod nas već i u svijetu, je određeni reakcionarni ili autoritarni konzervativizam.
Prvi put zabilježen za vrijeme Francuske revolucije – bio je odgovor na bliješteći liberalizam, pa je takav, u buntovničkom rođenju – tumačio prijestolje i oltar kao bazu pomoću koje se vodi država.


U tom nekom svjetlu, čini se, da je i hrvatska desnica bazirala svoje snage. Naravno, kada ste opozicija, ili marginalna stranka, vi morate upozoravati na devijacije vladajućih, pogotovo kada oni dolaze iz različitih ideoloških smjerova no naša desnica se množi samo kao odgovor na pojavu nove ljevice.
Rezultat su često iskvareni ili prijetvorni ljudi te oni isplivavaju na površinu kada se preslaguje unutar stranačka garnitura – a često služe – i kao famozni politički žetoni. Domovinski pokret imao je neke konzervativne, bolje rečeno, domoljubne ispade, ali su na kraju dokazali da je to stranka koja obiluje ljudima koji su u političku desnicu ušli iz vlastita koristoljublja.


Ovo se ne odnosi na političko okupljanje nove desnice, ali je definitivno upozorenje na mogući rasplet ako stvari postanu ozbiljne; ako ta nova stranka postane faktor u hrvatskoj politici.


Hrvatska desnica je borba egoizma također; jer netko je uvijek desnije od onoga koji se predstavlja da je desno. Međutim, ta sintagma, iako je vjerojatno i istinita, ipak ne nudi one veće razloge koji se mogu spočitavati onima koji kažu da su konzervativni.
Drugi postulati, koalicija s HDZ – om, raskoli unutar stranke – dogodili su se i kod Neovisnih za Hrvatsku – gdje su Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović podijelili stranku na dva dijela – a koaliciju s tako mrskim (za desne stranke – prave) HDZ – om dogovorio je HRAST – pa su 2018. izašli iz te koalicije.
Očigledan pad Domovinskog pokreta – prebacit će razočarane glasače pod pojačanom strankom Suverenista – ali će faktor u ovome svemu biti i Karolina Vidović Krišto koja će također imati novu stranku.


Po svemu ovome – moguće je – da će desnica ponovno ostati osuđena na medijsku marginalnost – ali i političku – jer osim što svatko može biti lustriran (unutar zidova desnice ako ne već na nacionalnoj razini) – isto tako – svatko od članova nove ujedinjene stranke Suverenista (ako gledam čisto idealistički – čak i utopijski) može imati različita politička gledišta na određenu tematiku pa može doći do nesuglasica.


Hoćemo li svjedočiti novom razlazu ujedinjene desnice – ovisi o konsenzusu unutar stranke – jasna podjela uloga budući da će se u stranci nalaziti nekoliko (ako se ujedinjenje dogodi) bivših predsjednika stranaka.


Ipak, ako se nastavi obrazac s aktivizmom, press konferencijama – općenito idejom da se informira i obrazuje glasačko tijelo – (neću pisati o performansima), kao što su to učinili Hrvoje Zekanović, Frano Čirko i Marijan Pavliček – gdje su se jasno založili za ostanak i očuvanje hrvatske kune – onda možemo očekivati početak etabliranja nove političke opcije.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments