(FOTO) Đuro Glogoški promovirao knjigu s 555 praznih stranica

  0
  Foto: Facebook
  Osam godina nakon podizanja braniteljskog šatora u zagrebačkoj Savskoj ulici koji je, prema brojnim tumačenjima, prouzročio tektonske poremećaje na dva hrvatska politička brda - u Banskim dvorima i na Pantovčaku - i doveo do promjene vlasti, ovu je obljetnicu obilježio predstavljanjem knjige 'Samo istina - ništa lažno o 555 dana prosvjeda hrvatskih branitelja'.

  Do tada široj javnosti gotovo nepoznat predsjednik Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida, tijekom prosvjeda koji je gotovo dvije godine tinjao različitim intenzitetom, ubrzo se premetnuo u jedno od najprepoznatljivijih lica prosvjeda, a tijekom promocije postalo je bjelodano da je tijekom dugotrajnog prosvjeda naučio podosta o načinu funkcioniranja medija, pa i dobro osmišljenom marketingu. Glogoški je, naime, promovirao u potpunosti praznu knjigu. Korice, kratki predgovor na prvoj stranici i potom 555 praznih stranica. Kada je riječ o pitanjima novinara i publike, međutim, bio je mnogo rječitiji.

  Foto: Facebook

  – Nakon završetka prosvjeda 26. travnja 2016. godine mnogi su ispunjavali medijski prostor koristeći govor mržnje prema prosvjednicima i prosvjedu koji je trajao 555 dana. Tko stoji iza prosvjeda, tko su vođe prosvjeda, koji su razlozi prosvjeda… samo su neke od tema kojima su bili zaokupljeni mediji, političari i pojedinci. Oni su bili moja inspiracija za promociju ove knjige, koja im pruža mogućnost da to iznesu na 555 praznih stranica u ovoj knjizi.

  Vjerujem da će imati hrabrosti to napisati, potpisati se i stati iza napisanog kao što to iznose u javnim istupima. Ali istina je samo jedna. Hoće li ova knjiga biti samo jedna istina i nakon objave različitih autora? Vrijeme će pokazati – pojasnio je Đuro Glogoški.

  Potom je podsjetio o stvarnim razlozima prosvjeda koji su, prema njegovim riječima, u javnom prostoru dobili različite konotacije.

  – Mnogi su tvrdili da iza nas stoji Milan Bandić, pa onda da iza nas stoji HDZ. Nisu se uspjeli dogovoriti, a iza nas je stajao jedino hrvatski narod – kazao je, dodajući kako o nekim detaljima ni danas ne može pričati jer su u tijeku sudski postupci prema pojedinim medijima, no kako neće šutjeti kada je riječ o ‘jedinoj istini’ o prosvjedu.

  – Prosvjed smo, hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji, započeli 20. listopada 2014. nezadovoljni odnosom institucija prema hrvatskim braniteljima i Domovinskom ratu. I prvog dana prosvjeda pokušali smo pronaći rješenja u razgovoru, ali smo naišli na iste laži. U prosvjedu su sudjelovale mnogobrojne udruge proizišle iz Domovinskog rata kao i brojni branitelji. Također, predstavnici različitih društvenih skupina i istaknuti pojedinci svojim su dolaskom, dopisima i javnim istupima iskazali potporu braniteljima i članovima njihovih obitelji koji su prosvjedovali – kazao je Glogoški.

  Na novinarsko pitanje koju poruku šaljem naslovom svoje knjige, koji sadrži naslove dviju knjiga dvojice istaknutih branitelja, ‘Samo istina’ Rahima Ademija i ‘Ništa lažno’ Freda Matića, kazao je da ih nije pročitao te pozvao bivšeg ministra branitelja, današnjeg eurozastupnika SDP-a ‘da svojim iskustvima ozdravljenja od PTSP-a pomogne braniteljima’.

  Foto: Facebook

  – Iduće dvije godine mi ćemo šutjeti, nećemo reći ni riječ o prosvjedu. Ovom praznom knjigom dali smo im prostora, neka sada govore i pišu drugi, a mi ćemo desetu obljetnicu prosvjeda 2024. obilježiti ‘pravom’ knjigom, zapravo monografijom s fotografijama prosvjeda, kao i dokumentarnim filmom – zaključio je Đuro Glogoški, pa se potom uputio zapaliti svijeću na mjesto prosvjeda ispred Ministarstva branitelja u spomen na poginule suborce, javlja Večernji list.