(FOTO/VIDEO) U Osijeku obilježena 76. obljetnica stradanja 48 zatočenika Vojnog zatvora

0

Kod Spomen ploče na zidu osječkog Okružnog zatvora u Neumanovoj ulici, u nedjelju je polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom obilježena 76. obljetnica stradanja 48 osoba zatočenih i ubijenih 1945. godine u tadašnjem Vojnom zatvoru.

Obilježavanje 76 godina od stradanja 48 zatočenika u Vojnom zatvoru Osijek koje se dogodio 25. listopada 1945., organizirali su Hrvatsko društvo političkih zatvorenika Osijek, Hrvatski domobran iz Osijeka, Žrtve za Hrvatsku -Osijek i Hrvatski obredni zdrug Jazovka-krilo Đakovo.

Pero Šola, predsjednik Hrvatskog obrednog zdruga Jazovka – krilo Đakovo naglasio je kako je taj događaj važno obilježavati zato što se radi o prešućenim žrtvama.

O njima se sve do 90-tih godina prošlog stoljeća nije smjelo govoriti, to su žrtve koje su diskriminirane jer nisu imale status žrtve nego, nažalost, status zločinca, dodao je Šola.

Naglasio je kako su ubijeni zatočenici osječkog Vojnog zatvora uglavnom bili civili, osobe srednjeg staleža, kao što su seljaci, zanatlije i slično.

„U tijeku je istraživanje gdje su te žrtve pokopane jer smatramo da je svaki čovjek jednako vrijedan. U bivšoj državi u školama je na snazi bio kolektivistički pristup prema kojemu su svi pripadnici hrvatske vojske bili zločinci, a svi pripadnici partizanskog pokreta dobre osobe. Mogu reći da je izišao iz tiska dugo najavljivani žrtvoslov Osječko-baranjske županije „Prešućene žrtve“ u kojemu će biti popis žrtava o kojima se nije smjelo govoriti.

U njemu je i popis blizu dvije i pol tisuće žrtava iz Osijeka koji je tada imao oko 45 tisuća stanovnika, odnosno da je na popisu 13 500 žrtava u Osječko baranjskoj županiji što čini preko 5% tadašnjeg stanovništva, a to je genocid“, zaključio je Šola.

Marko Krznarić, predsjednik Hrvatskog domobrana Osijek, rekao je kako je prije 76 godina u tadašnjem osječkom Vojnom zatvoru, 25. listopada 1945. godine, u zatvorskim ćelijama ubijeno 48 zatočenika.

„Nakon što je izbila pobuna u zatvoru i nekolicina zatvorenika pokušala bijeg, pripadnici OZNA-e pucanjem iz strojnica i bacanjem bombi u zatvorske ćelije ubili su 48 osoba koje je komunistički režim osudio na smrt. Svjedoci kažu da su na sve strane u ćelijama bili tragovi krvi, a tijela ubijenih odvezena su u tada nepoznatom pravcu. U međuvremenu smo saznali da su odvezeni u šumu Breza između Budimaca i Poganovaca, no tijela nikada nisu pronađena“, rekao je Krznarić, te ispričao kako je tada funkcioniralo komunističko pravosuđe.
Naveo je primjer iz Tenja gdje mjesni partizan ubio svoju ženu u ambulanti pred svjedocima i za to dobio samo 3 mjeseca zatvora.


T.R.I/Foto: Dugopolje.orgLEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here