Monday, September 20, 2021
HomeVijestiSvijet(Foto)Prosvjed na Cetinju: "Nećemo dozvoliti utapanje u srpski svet, nećemo dopustiti dalje...

(Foto)Prosvjed na Cetinju: “Nećemo dozvoliti utapanje u srpski svet, nećemo dopustiti dalje skrnavljenje crnogorskih svetinja”

Tisuće Crnogoraca noseći nacionalne zastave poručile su u nedjelju s prosvjednog skupa na Cetinju da neće dozvoliti da poglavar Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Joanikije bude ustoličen 5. rujna u cetinjskom manastiru.

Nekadašnji predsjednik omladine Liberalnog saveza Peđa Vušurović je pročitao tekst deklaracije koji su okupljeni podržali.

U tekstu deklaracije se navodi da su građani izloženi diskriminaciji, etničkom čišćenju u institucijama, šikaniranju i vrijeđanju, skrnavljenju spomenika, progonu intelektualaca, negiranju nacionalne, kulturne, jezičke i vjerske posebnosti i propagandnom ratu, čiji su centri u Beogradu i Moskvi.

“Ratu, u kojem nas žele predstaviti uzurpatorima vjerskih prava onih koji su u Crnoj Gori pogazili sve zakone- i ljudske i božje”.

U deklaraciji, koju je pročitao Vušurović se navodi da ne brane srpskom patrijarhu da ustoliči svojeg namjesnika u objektima koje je izgradila ili dobila crkva Srbije u Crnoj Gori, ali da ne dozvoljavaju “ taj okupatorski čin u stolici Svetoga Petra u Cetinjskom manastiru kao viševjekovnome i vječitome simbolu crnogorske duhovne, državne i nacionalne samobitnosti i slobode”.

“ Ne dozvoljavamo ga posebno zato što im je potreban kao simbolički dokaz našega pristanka na okupaciju. Okupaciju od strane onih što nas ne priznaju ni kao pravoslavce, ni kao muslimane, ni katolike, što nas ne priznaju kao naciju, što nam ne priznaju ni jezik ni državu, ni crkvu ni kulturu. Zato danas poručujemo kako domaćoj, tako i stranoj javnosti da druge domovine do Crne Gore nemamo i nećemo dozvoliti njenu klerikalizaciju, fašizaciju, asimiliaciju i nikad utapanje u “srpski svet”, navodi se u deklaraciji koju je pročitao Vušurović.

U deklaraciji se navodi da Crna Gora može opstati samo i jedino kao europska i euroatlanska, građanska i sekularna država koja će uvažavati prava svih koji u njoj žive, bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost, “jer je na tim načelima 2006. godine i obnovljena država crnogorska”.

“Nećemo dopustiti dalje skrnavljenje crnogorskih svetinja, koje su uzurpirali oni što ne priznaju ni Crnu Goru kao državu, ni Crnogorce kao naciju. Najveća vrijednost suvremene Crne Gore je njena multietnička harmonija. To je jedina balkanska zemlja čiji narodi pružaju punu podršku državnom suverenitetu, a mi etnički Crnogorci nećemo dopustiti marionetskoj vlasti da tu našu civilizacijsku tekovinu unizi. Crna Gora je dio europske civilizacije vjekovima i izborićemo se za vrijednosti sekularizma, građanskog društva i multikulturnog sklada, jer je to uvjet i našeg opstanka”, navodi se u deklaraciji.

Nakon što je Vušurović pročitao deklaraciju skup je završen.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments