Francuski Trump zarađuje za sebe, a ‘trči‘ za Macrona

0
Foto: Snimka zaslona/YouTube

Eric Zemmour živi svoje snove. Diljem Francuske promovira svoju novu knjigu “Francuska još nije rekla svoju posljednju riječ”, koja slovi kao njegova politička platforma za francuske predsjedničke izbore u travnju sljedeće godine.
Iako službeno još nije najavio predsjedničku kandidaturu, ona se podrazumijeva. Njegovi skupovi izgledaju više kao predizborna kampanja nego kao promocija knjige. Iskusni politički novinar, koji je u 35 godina novinarske karijere radio u više pisanih medija (uključujući i Le Figaro) i bio stalni politički analitičar na više televizija (uključujući i javni televizijski servis France 2), ovih dana ubrzano postaje nova zvijezda francuske političke desnice. 

Njegovi politički sljedbenici, među kojima ima mnogo mladih, dočekuju ga ispred krcatih dvorana kao rock-zvijezdu. Privlači ih njegova retorika usmjerena na kritiku francuske i europske migracijske politike i globalizacije, njegova upozorenja o kraju Francuske nastavi li se trend demografskog rasta muslimanskog stanovništva i zapadnjačkog podčinjavanja islamu. U kritici političkog islama i globalizacije Zemmour je desnije od Marine le Pen. Već ga nazivaju – francuskim Trumpom…

Kao novinar-politički analitičar Zemmour je više puta bio suđen zbog rasističkih komentara i više je puta iz istih razloga morao napustiti medije za koje je radio. Ali uvijek bi našao nove medijske angažmane. Jer, Zemmour je nadasve zanimljiv i vješt polemičar. A sad, kada je zakoračio u svijet politike, slovi za najobrazovanijeg i intelektualno superiornog kandidata na cijeloj francuskoj političkoj pozornici. Iako još uvijek nije službeni predsjednički kandidat, u istraživanjima javnog mnijenja već je, sa 17 posto potpore, preskočio Marine le Pen (15 posto).

Njima je neugodno i slušati kad on počne razvijati tezu o zamjeni stanovništva podupirući je osobnim primjerom – da u pariškom kvartu u Chateau Rouge, u kojem je rođen i odrastao kao dijete alžirskih Židova, danas žive isključivo crnci i da se on više ne usudi ondje kročiti. Nakon toga ga optuže da bi on uveo Francusku u rat, a on im odgovora da građanski rat u Francuskoj već traje i da ga nije započeo on.

Na sljedećim izborima Zemmourova misija nije pobijediti Macrona, već pokupiti dio glasača Marine le Pen i dio glasova budućeg republikanskog kandidata, kako bi u drugom krugu mogao izgubiti od Macrona, koji je francuski izabranik dubokog kapitala za projekt federalizacije EU-a. No Zemmour ima i drugi dio misije: podignuo je desnu antimigracijsku retoriku na višu intelektualnu razinu, uz iznimno izravno adresiranje problema. Time praktički prisiljava Macrona, ili ako hoćete olakšava mu, zaokret u migracijskoj politici i (još) odlučniji stav prema političkom islamu, od onog što je već počeo provoditi. Jer, Francuska uistinu sjedi na buretu baruta i živi u dva odvojena društva. I za takvo stanje uistinu nije kriv Zemmour, već je njegov politički uzlet posljedica takvog stanja.

A Eric Zemmour? Zabavlja se bolje nego ikad. Prodaja najnovije knjige je fantastična – 130.000 primjeraka u prva tri tjedna. Zarađuje bolje nego ikad, a osigurava si i ubuduće uzlazni trend. Kupa se s mlađahnim suradnicama. Ukratko, spaja ugodno s korisnim. Baš kao što priliči odabranim pjevačima, pardon novinarima-analitičarima u izbornom političkom inženjeringu.

Višnja Starešina
Slobodna Dalmacija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here