Foto: Snimka zaslona

U srijedu su se u Saboru dvojica zastupnika, Ante Deur iz HDZ-a i Željko Sačić (Hrvatski suverenisti), dušmanski izvrijeđali kao malo tko u povijesti “visokog doma iznad kojeg je samo Bog”.

Deur je Sačića čak nazvao jugoslavenskim govedom, a sve je započelo upiranjem prsta zastupnika Hrvatskih suverenista prema HDZ-ovcima zbog učiteljice iz Borova Snežane Šević. Ona je nekad imale vrlo radikalne stavove o Hrvatima, a najavljeno je da će početkom srpnja u Karlovcu održati predavanje u okviru stručnog skupa “Srbi u Drugom svjetskom ratu”. Taj trodevni seminar u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje je, međutim, jučer otkazan, javlja Novi list.

Objavila je to na sjednici županijske skupštine Karlovačke županije, kako je prenio portal Radio Mrežnica, HDZ-ova županica Martina Furdek Hajdin. Rekla je da je kontaktirala Agenciju i “dobila odgovor da se sadržaj skupa mora revidirati, izmjestiti i nakon revizije dostaviti novi program sa sažecima predavanja”. Naime, stari program je bio “provokativan, u najmanju ruku štetan”. Radio Mrežnica je zabilježila da u trenutku dok je županica to govorila u dvorani nije bilo zamjenika župana Dejana Mihajlovića, potpredsjednika SDSS-a.

Ovaj podatak sugerira da koalicijski partner HDZ-a uopće nije sretan otkazivanjem skupa za koji je Snežana Šević pripremila predavanje “Ratne staze i bogaze Krajišnika i Ličana u Ćopićevoj prozi”.

No, vjerojatno je puno zanimljivije što je ona u knjizi “Putevi nezaborava” pisala 1996., u vrijeme dok je živjela na području koje je još bila izvan domašaja hrvatskih vlasti. U dijelu u kojem se bavila sukobom u Borovu Selu u svibnju 1991., u kojem je ubijeno 12 hrvatskih policajaca, objasnila je da su oni tamo htjeli “izvjesiti šahovnicu, simbol srama i užasa”, što je bilo – ravno samoubojstvu.

“Ustaše se uplašiše borbe prsa u prsa jer samo njih deset mogu klati jednog Srbina. Zbog toga se okrenuše Vukovaru. Tu su ‘hrabri domoljubi’ vadili djecu iz majčinih utroba, nizali lančić od dječjih prstića, silovali srpske žene i djevojke, odsjecali glave, vadili oči, spaljivali ljude i radili sve ono što samo bolesni um može smisliti. Srbi su morali uništiti sotonu”, upozoravala je Snežana Šević prije 27 godina.

Ipak, ovako iščašene opservacije o ratu u Hrvatskoj nisu naštetila njezinoj karijeri, štoviše prošle godine joj je ministar Radovan Fuchs dodijelio nagradu namijenjenu najboljim prosvjetnim djelatnicima.