GDJE JE NESTAO? Najviše rangirani general ruske vojske nije se pojavio na Putinovoj paradi, počeke kružiti priče o mogućem razlogu

0
Foto: segodnya

Uz brojne druge stvari koje su izostale na ovogodišnjoj povorci u povodu Dana pobjede u Rusiji, možda je i najznačajnija odsutnost čelnika združenog stožera ruske vojske, generala armije Valerija Gerasimova, piše Jutarnji list.

Ovogodišnja parada bila je tako prva na kojoj se nije pojavio najviše rangirani general ruske vojske, uz predsjednika Vladimira Putina i ministra obrane Sergeja Šojgua treći čovjek koji u rukama drži ključeve ruskog nuklearnog arsenala. Šojgu je, za razliku od Gerasimova, i sam bio dio povorke u ponedjeljak.

Kremlj niti jednom riječju nije spomenuo odsutnost čelnika združenog stožera, niti pojasnio razloge njegova nedolaska na proslavu. Gerasimov je, prema zapadnim izvorima, krajem travnja osobno otputovao u Ukrajinu gdje je u zapovjednoj postaji pokraj Izjuma trebao i osobno preuzeti operativno i taktičko zapovijedanje ruskom ofenzivom na Donbas iz smjera Izjuma.

Ranjen u Ukrajini?

Ukrajinski su izvori 1. svibnja prenijeli vijest da je Gerasimov ranjen u napadu na zapovjednu postaju pokraj Izjuma, pri čemu je navodno zadobio ranu od šrapnela na bedru.

Vijest je prenio i ruski neovisni portal Angentstvo koji je tvrdio kako je Gerasimovu izvađen komad šrapnela te je general u stabilnom stanju prevezen prvo u Belgorod transportnim helikopterom Mi-8, a potom se ukrcao na transportni zrakoplov Tu-154 Ministarstva obrane. Otad mu se gubi svaki trag, no pojedini izvori navode da su ga svjedoci vidjeli kako sam ulazi u zrakoplov, bez pomoći, te da se doimao zdravo.

“Je li imao drugog posla? Oporavlja li se od rane? Je li izrezan sa slike?”, napisao je na Twitteru bivši zapovjednik američkih snaga u Europi, general Ben Hodges.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u ponedjeljak u govoru povodom Dana pobjede i vojne parade na središnjem moskovskom trgu odao počast ruskim oružanim snagama u ukrajinskom Donbasu poručivši da se tamo brani domovina.

Govor od 11 minuta

U svom govoru nije zaboravio više puta istaknuti da se Ukrajina naoružala oružjem NATO-a i da stoga predstavlja prijetnju Rusiji.

U 11-minutnom govoru na 75. dan ofenzive na Ukrajinu nije ništa rekao kako napreduje ruska “specijalna operacija” i nije dao do znanja koliko dugo bi mogla trajati.

U više navrata je usporedio rat u Ukrajini, kojeg opisuje kao bitku protiv nacistički orjentiranih ukrajinskih nacionalista, s izazovima Sovjetskog Saveza nakon invazije Adolfa Hitlera 1941.

Putin je rekao da se Rusija preventivno oduprijela agresiji jer se NATO širio i dostavljao naoružanje na njezine granice.

On je kazao kako je prijetila invazija ruskim teritorijima, uključujući Krim.

Ivica R.