1. Gardijska brigada HVO-a "ANTE BRUNO BUŠIĆ" na terenu u vrijeme "OLUJE"

Svim časnim pripadnicima i obiteljima stradalih pripadnika jedne od udarnih hrvatskih ratnih postrojbi, pukovnije i 1. Gardijske brigade HVO-a “Ante Bruno Bušić” čestitam 32. obljetnicu i blagdan svetog Ante, zaštitnika naše brigade, a sve poginule i umrle pripadnike brigade koji su svoje živote dali za Domovinu, neka Gospodin primi u svoje Nebesko kraljevstvo, u Vječnu domovinu na nebu.

Prosječna dob branitelja koji su dali svoj život za opstanak hrvatskog naroda bila je samo 23 godine. Za obitelji poginulih ovo je uvijek iznova tužna svečanost. Nikakvi vatreni govori nikada neće moći nadoknaditi njihov gubitak i umanjiti njihovu bol, ali sjećanje na te heroje koji su svoje živote dali i radi čije ljubavi prema Hrvatskoj danas mi živimo u slobodi unatoč svakoj boli stvara osjećaj ponosa. Bušići su bili prave glave. Biti Zapovjednikom jedne takve udarne brigade, bila mi je posebna čast, piše Željko Glasnović.

Ali ratna sjećanja nisu dovoljna, mi moramo pisati svoju povijest i širiti istinu o Domovinskom ratu, a naučene lekcije iz rata moramo primijeniti u svakodnevnom životu. Čast, lojalnost i žrtva – to su trajne vrline. Boj za jedinstveno hrvatsko biće u Domovini, BiH i izvandomovinskoj Hrvatskoj još uvijek se vodi, taj boj se samo preselio na drugo bojno polje. Potičem vas i pozivam da hrabro i vlastitim primjerom pokazujete i vodite u miru kako ste to radili i u ratu.

Potrebna nam je izuzetna ustrajnost i žilavost, a iznad svega moralna hrabrost i vjera u Boga da pobijedimo i odbijemo navale sila tame koje nas napadaju. Puno nas je pokleknulo i palo na ispitu savjesti koja je nepotkupljiva. Ako nismo naučili lekciju i razumjeli što je bitno, sve naše obljetnice su besmislene, a sjećanja na naše žrtve i poginule samo su isprazne forme. Ali nema očajavanja, preživjeli smo mi i gora vremena, a uz pomoć Božju i s moralnom hrabrošću, nadvladat ćemo i ovaj današnji egzodus i beznađe.

Želim vam mudrost i razboritost, a iznad svega duhovno, duševno i tjelesno zdravlje. Svim našim poginulim bojovnicima brigade koji sada stanuju u Vječnoj domovini na nebu, neka im je vječna hvala i slava – počivali u miru Božjem.

Željko Glasnović