Foto: Screenshot/Ilustracija

Glumac koji je koji je do sada ostvario brojne filmske, televizijske i kazališne uloge (izdvaja se uloga Mirka u seriji „Ubojice mog oca“ i ustaškog časnika Maksa Luburića u „Dari iz Jasenovca“), ovih dana je podigao gotovo cijeli Twitter.

Jedni ga brutalno vrijeđaju, a drugi brane. Razlog? Izjava da će svojim kćerima savjetovati da odu iz  Srbije. U emisiji je pričao o urušenim institucijama i tome da bi savjetovao  kćerima da “spakiraju kofere, kupe avionsku kartu u jednom smjeru i napuste državu” jer, kako je rekao, “ovdje nikada neće biti bolje”.

“Volio bih da moje kćeri žive u društvu koje nije obespravljeno, gdje institucije imaju svoju ulogu, živimo u društvu koje ne funkcionira. Nije prije 10 godina bilo bolje, da je bilo, ne bi sada bilo gore, eto tako bih to rekao”, kazao je u emisiji „PopTok“ koja se emitere na portalu Nova.rs.

Na pitanje što bi trebalo promijeniti da bi bilo bolje, Janketić nije imao optimističan odgovor.

Odavde bi trebalo otići, pokupiš kofere, kupiš avionsku kartu u jednom pravcu i zapališ odavde, ovdje nikada bolje neće biti. Malo sam ljut pa ovako pričam. Netko je objavio da su glumci uhljebljeni pa se ne bude protiv Buhe (Dječje kazališe Boško Buha koje su preuzeli tajkuni, op.a.) , digla mi se kosa na glavi od Facebook aktivista.
Izađite, braćo, na ulicu, kao ovi veliki Srbi kojima su puna usta Kosova, skupite se, junaci, idite tamo pa se rokajte, nemojte nas maltretirati, meni ordinirate po mozgu. Sve junaci, ogromni junaci, krste se, mole Boga, to je teror. Mi smo ovdje pod terorom. Ovo je pakao”, istakao je Janketić, inače sin glumca Miše Janketića i glumice Svjetlane Knežević.
Nakon emitiranja njegovog gostovanja nekima se nisu dopale njegove izjave pa su na Twitteru slijedile uvrede i prijetnje.
https://twitter.com/Chiendartois/status/1641944336475602953?s=20
“Čuj njega. Cio život povlašten, privilegije na osnovu oca na sve strane i sada, kada neki drugi mufljuzi dobivaju više pažnje, ne valja Srbija. Kako će vas sve Srbija isprašiti i vratiti na mjesto niste svjesni. Bolje bi vam i bilo da odete”, glasi jedan od komentara.
Zaprijetio mu je i glavni Vučićev medijski revolveraš Dragan J. Vučićević, vlasnik sumanutog portala Informer:
“Pa, što ne ideš? Tko ti brani? Neće biti, Janketiću, da je tebi u Srbiji baš tako loše… Deder, junačino, reci nam koliko si para zaradio od uloga u TV serijama koje plaća ‘Telekom Srbija’“, napisao je Vučićević.
Zanimljivo je da je Jaknetiću, zbog izjave da treba pobjeći iz Srbije, najveći broj prijetnji i uvreda došao iz Münchena, Franfurta, Beča, Stuttgarta i drugih gradova u Europi i svijetu gdje žive Srbi.

Obitelj Markova oca Miše Janketića je tijekom drugog svjetskog rata stradala od četničke kame u pogromu koji je preživio smo Mišo. A počinitelj i glavni organizator tog čina je bio četnički pop Milorad Vukojičić zvani Maca koljač kojeg je Crkva Srbije proglasila svetim 2005. godine.
Nadimak “MACA” je dobio zbog načina egzekucije i alata koji je koristio za ubijanje. U kraju iz kojeg dolazi “maca” je skraćeni naziv za veliki čekić macolu.

Izvor: Maxportal/Dugopolje.org