23/06/21

Gotovo svaki drugi Hrvat ne zna prepoznati opasan mail

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Gotovo svaki drugi Hrvat i dalje ne zna prepoznati lažni mail. Ukratko, rezultati nedavnog istraživanja  pokazuju da kibernetički kriminalci imaju plodno tlo u Hrvatskoj. Naročito petkom i pred kraj radnog vremena.

Kompanija za informacijsku sigurnost, Diverto, provela je s poslovnim subjektima zanimljivo istraživanje.

Istraživanje na razini države

Mail napadi ili napadni lažnom elektroničkom poštom (poznatiji kao phishing), su se pokazali kao jedan od većih sigurnosnih problema u Hrvatskoj. O tome su nedavno upozorile banke i Ministarstvo unutarnjih poslova.

U pitanju je drugo takvo sustavno provedeno istraživanje na razini države. Rezultati su pokazali kako 45% primatelja nije prepoznalo lažne mail poruke koje pritom nisu imale lažne adrese pošiljatelja.

Poruke su bile slane u tijeku radnog vremena svih dana u tjednu, no pokazalo se nešto što je zanimljivo. Naime, najviše primatelja takve poruke ne prepoznaje upravo petkom i klika na poveznice u poruci. Naajmanje ih, pak, na njih nasjeda ponedjeljkom. Iz toga se,vjerojatno, mogu povući neki očigledni zaključci.

Primjer jedne takve poruke je vidljiv na slici:

Foto: Diverto

Phishing naš svagdašnji

Phishing je tako i dalje jedan od najčešćih oblika napada na pravne i fizičke osobe. U pitanju je jedna od tehnika socijalnog inženjeringa. To je tehnika kojoj su meta primarno osobe, a ne računalni sustavi.

Prilikom toga se napadač, a najčešće putem elektroničke pošte, predstavlja kao neka legitimna osoba. Namjera je da od potencijalne žrtve dobije osjetljive podatke ili da bi tu osobu navede na zlonamjernu radnju. Primjer toga bi bilo snimanje zloćudnog softvera na računalo, piše Geek.hr.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

INDIJSKI IZBORNIK NAHVALIO HRVATSKU IGRU PROTIV ŠKOTSKE: Ovako rasterećeni možemo do kraja

Hrvatska nogometna reprezentacija pobjedom 3:1 nad Škotskom, u zadnjem kolu D skupine Eura, osigurala je plasman u osminu finala....
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img