Grad Split odbio IX. bojnu HOS-a. Povjerenstvo odlučilo o javnim priznanjima grada Splita

0
Foto: Dugopolje org

Svake godine za svetog Dujma, povodom dana  grada Splita dodjeljuju  se javna priznanja  zaslužnim pojedincima,  udrugama ili institucijama, a sve temeljem  raspisanog javnog natječaja i  dostavljenih prijedloga.

Komisija za javna priznanja Grada Splita odlučila je danas kome će, od predloženih kandidata ove godine, u praskozorje Svetog Dujma biti dodijeljene nagrade Grada Splita. Komisija je u  šarolikog sastava i čine ju  članovi koji su preslika  sastava gradskog vijeća, uz  neke  nestranačke pojedince. 

U ovom mandatu  sastav komisije je slijedeći.

Predsjednik je Igor Stanišić iz  Građanske stranke, a zamjenik mu je Božo Zadro iz HDZ-a. Ostali su članovi Tomislav Prljević,  Krešimir Čaljkušić, Ante Jukić, Davor Grčić, Branimir Urlić,  Sani Mardešić, Jelena Kovačić, Goran Kotur. Marin Jurjević, Ivana Pavičić Prijatelj,

Članovi komisije su i  akademik Davorin Rudolf, Petar Slapničar i don Drago Šimundža.


Ono što je nama u ovom tekstu  zanimljivo je  činjenica da  je   odbijen prijedlog Udruge veterana 114. brigade HV uz supredlagateljsvo  Udruga proisteklih iz Domovinskog rata da se  UDRUZI IX. BOJNE HOS-a dodijeli  SKUPNA NAGRADA GRADA SPLITA ZA 2020. GODINU.

Po našim informacijama prijedlog da se IX,  bojni HOS-a  dodijeli javno priznanje glasovala su samo 4 člana, dok su ostali bili protiv.   Posjedujemo i informaciju koja su to 4 člana Komisije bili za dodjelu  skupne nagrade grada Splita IX. bojni HOS-a.

Hoće li ove prestižne nagrade zaista dobiti svi koji su odabrani znat će se nakon sjednice Gradskog vijeća grada Splita, koja će se održati do kraja ovog mjeseca, ali uopće ne sumnjamo da će predloženi od strane Komisije biti i potvrđeni jer je to  do sada uvijek bilo pitanje formalnosti, i nikada se do sada  nije dogodilo da Gradsko vijeće grada Splita  glasuje protiv bilo kojeg  prijedloga.

 U kontaktima s istaknutim članovima  Udruge IX. BOJNE HOS-a čuli smo  komentare razočarenja  unatoč ranijim “glasovima”  iz same Komisije  da će prijedlog  za  skupnu nagradu Grada Splita  IX. bojni HOS-a ovaj puta “proći”.

Razloge za  ne dodjelu ovog prestižnog priznanja vide u  činjenici da su ove godine  lokalni izbori i strah HDZ-a da će biti u defanzivi ukoliko dodijele  bilo kakvo priznanje  Udruzi IX, BOJNE HOS-a, a  jedna informacija, doduše ne provjerena  govori da su u paničnom strahu budući će  na svečanoj sjednici za  Dan svetog Dujma  u  Splitu sigurno biti i premijer Plenković i “nije im zgodno imat situaciju”.

Za kraj  HOS-ovci su postavili protupitanje:  Što  bi bilo sa Splitom, Hrvatskom, da su  HOS-ovci bili u defanzivi ili razmišljali  što o njima misli bilo koji dužnosnik u Hrvatskoj!!

U nastavku  objavljujemo  tko je sve od braniteljskih udruga podržao prijedlog da se IX . bojni HOS-a dodijeli javno priznanje Grada Splita, što su podržali i svojim  žigom i potpisom.dp/Foto: dp