Foto: Dugopolje.org

Na hrvatskim autocestama cestarinu se može platiti i putem Telepass uređaja. HAC je to najavio priopćenjem koje prenosimo

“Hrvatske autoceste i Telepass, kao vodeća talijanska tvrtka u integriranoj mobilnosti, uspostavile su suradnju u području primjene Europske elektroničke naplate cestarine (EENC) za sve skupine vozila.

Plaćanje cestarine Telepass uređajem za osobna vozila dostupno je u ukupno 5 europskih zemalja – Italiji, Španjolskoj, Portugalu, Francuskoj te od sada i u Hrvatskoj dok je za teretna vozila usluga plaćanja Telepass uređajem dostupna u 15 zemalja uključujući i Hrvatsku.

“Telepassom će se plaćati isto kao i ENC-om”

Od donošenja Direktive EU/2019/520 Europskog parlamenta i Vijeća od 19. ožujka 2019. godine o interoperabilnosti elektroničkih sustava za naplatu cestarine i olakšavanju prekogranične razmjene informacija o neplaćanju cestarina u Uniji, Telepass je prvi pružatelj EENC usluge na EENC domeni Hrvatskih autocesta.

Korisnici koji imaju Telepass uređaj cestarinu će plaćati na isti način kao i korisnici ENC-a.Cilj europske elektroničke naplate cestarine je omogućiti korisnicima pristup europskoj mreži autocesta pod naplatom cestarine s jednim ugovorom i jednim uređajem te im na taj način olakšati putovanje. Hrvatske autoceste suradnjom s Telepassom omogućile su korisnicima koji dolaze u Hrvatsku jednostavniji i brži prolazak do destinacije”, stoji u priopćenju.