Hakeri došli do podataka 267 milijuna Facebook korisnika

0
3
Foto: Ilustracija

To što su napravili razljutilo je zagovornike privatnosti te su rekli da narušava povjerenje u ključni digitalni sigurnosni alat.

Baza podataka s čak 267 milijuna podataka, većinom brojeva mobitela te korisničkih imena korisnika Facebooka gotovo dva tjedna bila je objavljena na internetu bez ikakve zaštite, otkrili su stručnjaci. 

Pripadala je navodno hakerima, a ne Facebooku, piše ThereatPost

“Ova velika baza podataka vjerojatno će se koristiti za krađu identiteta i neželjenu poštu, posebno putem SMS-a”, napisali su u izvještaju sigurnosni stručnjaci. Baza je vrlo brzo uklonjena

Upozorili su da korisnici Facebooka moraju paziti na sumnjive tekstualne poruke te trebaju biti skeptični prema nepoželjnim porukama. 

Prošlogodišnja otkrića da je Facebook koristio osobne podatke dobivene za dvostupanjske autentifikacije računa za kreiranje oglasa, razljutilo je zagovornike privatnosti te su rekli da narušava povjerenje u ključni digitalni sigurnosni alat.

Facebook više neće unositi brojeve korisnika koji su mu dodijeljeni za provjeru autentičnosti za opciju “ljudi koje možda poznajete”, priopćili su iz Facebooka za Reuters.

Već su stopirali i to da se brojevi koriste za svrhe oglašavanja te sad to žele proširiti i na prijedloge prijatelja, piše Business Insider.

Facebook bi tako trebao smanjiti količinu podataka koju prikuplja od korisnika, napraviti jasnija pravila te uvesti jaču tehničku kontrolu nad kretanjem podataka unutar i izvan tvrtke.