Foto: Screenshot
Ni političari nisu oslobođeni obveze plaćanja računa, a nisu također niti imuni od zaborava da poneki mjesec ne podmire troškove struje ili odvoza smeća. Kada se to, pak, protegne na određeno razdoblje ni političare ne zaobiđe ovrha. Upravo se to nedavno dogodilo Radimiru Čačiću, predsjedniku Narodne stranke – Reformisti.

Bivši varaždinski župan nije prošle godine platio sedam računa, u visini od 158 do 700 kuna, za grijanje stana u njegovom vlasništvu u Zagrebu, pa ga je zbog HEP Toplinarstvo ovršilo. Iz dokumenata koje posjedujemo vidljivo je da Čačić zaključno s 8. travnjem ove godine za grijanje tvrtki HEP Toplinarstvo bio ukupno dužan 2.865 kuna plus odgovarajuće zatezne kamate. Nadalje, sukladno ovršnom zahtjevu od Čačića se tražilo još 650 kuna za vođenje ovog postupka te 150 kuna drugih naknada. Kad smo ga jučer pitali kako je to sve završilo, nije bio baš siguran, javlja Novi list.

– Iskreno, nemam pojma, ali moguće je da su me ovršili. Vjerojatno jesu i to je sada podmireno. Ne bi bilo prvi puta da nisam platio poneki račun za taj stan u Zagrebu jer u njemu ne živim, dosta je ležerno komentirao Čačić cijelu ovu situaciju.

Uvjeren je da je netko od njegovih političkih protivnika zaslužan što će se ova priča o ovrsi probiti do javnosti.

– Znači našli su mi dramatičan slučaj, nisam platio grijanje. Neka mi to ostane najveći krimen u životu i bit će dobro, ironičan je bio predsjednik stranke koja je prije nekoliko mjeseci na nacionalnoj razini raskinula koalicijsko partnerstvo s HDZ-om.

U Varaždinskoj županiji je Čačić i ranije bio tvrda oporba HDZ-ovom županu Anđelku Stričaku, koji je u političkim problemima zbog incidenta u kojem je sudjelovao u jednom lokalnom kafiću.

– Mislim da Stričak uopće više nema želju biti župan jer je svjestan da mu je ovo zadnji mandat župana, da ga HDZ na idućim lokalnim izborima neće kandidirati. Koliko imamo informaciju, on bi se htio sada vratiti u Sabor, aktivirati svoj zastupnički mandat, ali ne može to učiniti jer bi u tom slučaju bili raspisani izbori za župana koje bi HDZ sigurno izgubio. Nije, naime, najmanje dvije godine na dužnosti, pa da župan može postati njegov zamjenik. I tako je Stričak osuđen još barem neko vrijeme biti župan jer mu stranka ne dopušta da podnese ostavku, tvrdi Čačić, koji je na prošlogodišnjim lokalnim izborima prilično iznenađujuće izgubio od HDZ-ovog kandidata, što je u konačnici rezultiralo odlaskom Reformista iz saborske većine.

Inače, hrvatski mediji su u prošlosti zabilježili da je od političara predmet ovrhe, primjerice, bio i mostovac Miro Bulj, aktualni gradonačelnik Sinja. On dva puta, 2014. i 2016., nije redovito plaćao RTV pristojbu. Ni Rajko Ostojić, nekadašnji ministar u Vladi Zorana Milanovića, ni zastupnik Domovinskog pokreta Zlatko Hasanbegović nisu uredno plaćali svoje račune, konkretno za plin odnosno vodu, pa su i njih dvojica, poput mnogih drugih građana, doživjeli da budu ovršeni.