Hoće li poslodavci po necijepljenom radniku izdvajati 1500 kuna?

0
Foto: Pixabay

Još šest dana preostalo je poslodavcima da pribave COVID potvrde svojih zaposlenika o cijepljenju žele li i dalje od države primati potpore za očuvanje radnih mjesta u punom iznosu.

Sedmero od desetero zaposlenih u određenoj tvrtki, odnosno dokaz da se toliko ljudi cijepilo protiv COVID-19, preboljelo ga ili je na testiranju negativno uvjet je poslodavcu za potporu do 4000 kuna po osobi, a iznos je to koji će se smanjivati što je manje pribavljenih COVID potvrda, piše Večernji list.

Zahtjeve za državne potpore poslodavci, podsjetimo, predaju HZZ-u. Ali oni u same COVID potvrde pojedinaca nemaju uvide, već će podatke o njima dobivati od “nadležnih tijela”. Što znači da poslodavac nije taj koji će, uz zahtjev za potpore, dostavljati i podatak o broju svojih radnika s COVID potvrdama.– HZZ nema informaciju o tome koji radnik ima COVID potvrdu.

Podatak o posjedovanju EU digitalne COVID potvrde ili stečenim uvjetima za posjedovanje EU digitalne COVID potvrde nije u nadležnosti HZZ-a. Uvjete za stjecanje COVID potvrde utvrđuje HZZO – poručili su iz HZZ-a, na čijim se internetskim stranicama mogu pronaći i sektori zanimanja koji su potporama i pokriveni, a pravo na njih u lipnju steklo je 110.000 ljudi.

One za srpanj stići će nakon što se svi zahtjevi predaju, zaključno do 25. kolovoza, a HZZ-u stignu podaci o cijepljenima, onima koji su preboljeli i negativnima. Ovi posljednji još uvijek su u svojevrsnoj sivoj zoni jer i dalje nije posve jasno na koji će se način i koliko često oni morati testirati

COVID potvrde za necijepljene traju tri dana, a iz Ministarstva rada najavili su kako država njihove testove neće financirati. Hoće li radnici sami morati izdvojiti 150 kuna po antigenskom testu ili će to poslodavci u njihovo ime, ne zna se. Jasno je jedino da bi se po radniku, bude li se zaista morao testirati svaka tri dana, na mjesec trebalo izdvojiti 1500 kuna

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here