21/06/21

Hoće li rigorozne kazne smanjiti broj teških prekršaja u prometu

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Posljednjih dana u zemlji je jedna od najaktualnijih tema najava skorog uvođenja rigoroznih kazni za teške prekršaje u prometu, koji najčešće završavaju tragično. I protekli vikend, u kojemu je poginulo šest ljudi,  pokazao je da se nešto mora hitno mijenjati. Broj smrtno stradalih na našim cestama u ovoj se godini već popeo na 289.

Prije dva dana je kod Demerja u teškoj prometnoj nesreći poginula jedna osoba. Samo ovaj vikend poginulo je šestero ljudi. Broj je zastrašujuć.

U posljednjih 10 godina u Hrvatskoj je poginulo 4111 osoba. Nažalost, nepovoljni trend se nastavlja i ove godine, kaže Georg Davor Lisicin, tajnik Udruge “Sigurnost u prometu” i naglašava kako u prometu strada više ljudi godišnje nego u svim ratovima zajedno, i to je glavni razlog stradavanja mlade populacije.

Procjene su MUP-a da samo zbog nevezivanja pojasa pogine barem 30 osoba godišnje. Strože će se kažnjavati i korištenje mobitela u vožnji. Također, ako prođete na crveno, ostat ćete bez vozačke, i uz to još platiti 3 do 7 tisuća kuna.

Vraća se sustav kaznenih bodova. Oni koji često ponavljaju ista kaznena ili prekršajna djela trebali bi biti brže sankcionirani. Ponajviše za teške prekršaje kao što je alkohol, brzina veća od 50 km na sat u naseljenim mjestima, ili drugi teški prekršaji.

Iz  HAC-a su potvrdili da se planira i uvođenje kamera za snimanje brzine na autocestama. Drugi će način biti, kažu, radarska kontrola na točno određenoj lokaciji kao što je zona izvođenja radova gdje je upravo neprilagođena brzina najčešći uzrok prometnih nesreća. Planira se uvesti i obvezni liječnički pregled nakon  65. godine.

Postojat će i mogućnost oduzimanja vozila građanima koji su dvaput kažnjeni za teške prekršaje, poput vožnje u suprotnom smjeru, prebrze vožnje u naselju ili odbijanja alkotesta i testiranja na droge, piše HRT.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata poručile Škori: ‘Za koju domovinu se bori vaš Domovinski pokret?’

Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata u priopćenju je u nedjelju prozvala predsjednik Domovinskog pokreta Miroslava Škoru da svojim...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img