Foto: HRT

Spomen područje na Blajburškom polju, na kojem se desetljećima održava komemoracija u spomen na žrtve koje su pobili partizani, uskoro bi moglo postati livada za ispašu stoke

Prije četiri mjeseca upravo ta zelena površina, izuzev pozornice, natkrivenog oltara i spomenika posvećenog vojsci NDH, prodana je lokalnom vlasniku mljekare koji ima više od stotinu krava muzara,

Do takvog raspleta došlo je zahvaljujući austrijskim zakonima o nasljedstvu, ali i zbog niza propusta(?) PBV-a, koji sada preko suda nastoji osporiti transakciju tvrdeći da se radi o njihovoj imovini prodanoj trećoj osobi na prevaru, doznaju Novosti.

Navedena pravna bitka teče još od kolovoza 2020. godine, kad je preminuo Ilija Abramović, bivši ustaški vojnik i suosnivač PBV-a. Oko 30 tisuća kvadrata zemlje na kojoj se svake godine skupljalo više desetaka tisuća ljudi iz Hrvatske i inozemstva u zemljišnom registru glasilo je isključivo na njegovo ime.

Nakon što je umro, u raspravi o sadržaju oporuke otkriveno je da je Abramović ostavio supruzi Elfriede svu imovinu osim onih 30 tisuća kvadratnih metara. Njih je prepustio PBV-u. No onda je došlo do preokreta.

Pravni skrbnici udovice od njih su zatražili financijsku naknadu za njen udio u toj imovini, na što ona ima pravo po austrijskim zakonima. Bez obzira na oporuku pokojnog, tamošnji sustav priznaje pravo bračnom paru da pod određenim uvjetima zatraži i dobije financijsku protuvrijednost polovice takve ostavštine.

Foto: Ivica Radošević

Odbačen zahtjev PBV-a

PBV je preko odvjetnika tražio da se ova konkretna imovina u potpunosti odstrani iz ostavinskog postupka.

No povjerenik iz Klagenfurta zadužen za testament odbacio je zahtjev. U zemljišniku je, naime, Abramović naveden kao jedini vlasnik, bez druge zabilježbe ili ikakvog pisanog traga o tome da je bio nečiji povjerenik. U prijevodu, PBV je propustio poduzeti adekvatne pravne korake da osigura glatki transfer imovine u slučaju Abramovićeve smrti.

Povjerenik je donio odluku da PBV udovici doista mora isplatiti oko 100 tisuća eura, polovicu ukupne vrijednosti 30 tisuća kvadratnih metara zemlje. Oni su to odbili tvrdeći da ne žele plaćati nešto što su preko pokojnog Abramovića već u cijelosti financirali.Njihovom odbijenicom pravni skrbnici gospođe Abramović bili su lišeni odgovornosti da predaju imovinu PBV-u.

Mljekar kupio zemljišta za 120 tisuća eura

Umjesto toga, aktivirali su zahtjev za procjenu i prodaju cjelokupnog zemljišta. Sve je procijenjeno na 217 tisuća eura. Čestice pod brojevima 826, 853, 856 i 859, koje ukupno imaju oko 28 tisuća kvadrata, prodane su tako mljekaru za 120 tisuća eura.

U ponudi je bilo i područje na kojem je natkrivena bina s oltarom i spomenikom. Te čestice nisu prodane vjerojatno zato što nisu bile interesantne blajburškom proizvođaču mlijeka i pripadajućih prerađevina.

No i bina i spomenik nalaze se na zemlji koju je austrijski sustav pravomoćno predao gospođi Abramović, plus novac dobiven od prodaje ostalih parcela.Osim što je ovakva odluka povjerenika donesena jer nigdje nije pronašao zabilježbu PBV-a o pravu na imovinu, sama udruga je potom napravila dodatni propust jer nisu uložili prigovor na vrijeme pa je ona postala konačna.

Udruzi stoga nije preostalo ništa drugo nego da pokuša osporiti prodaju zemlje blajburškom poljoprivredniku, koji ju je kupio 3. travnja ove godine.

Iako PBV vjeruje da će uspjeti osporiti prodaju, još nije jasno hoće li njihovi napori biti uspješni. Po neslužbenim procjenama, revizija postupka protiv prodaje zemlje koju je podnio PBV mogla bi trajati otprilike godinu dana.

Poručili su da su podnijeli žalbu na transakciju i upozorili da se ne upisuje u zemljišnik zato što je zemlja njihova, o čemu imaju pisano svjedočenje bivšeg javnog bilježnika.

Prema neslužbenim informacijama, tvrdnje toga bilježnika koji je sudjelovao u kupoprodaji parcela i navodne uplatnice PBV-a za kupnju zemlje, najvažniji su dokazi kojim PBV raspolaže.

Pokojni Ilija Abramović koji je kupovao zemlju i na čije ime je glasila, za života je imao minimalnu mirovinu i jasno je da je novac dolazio iz drugih izvora. Bilo da su ga skupljali hrvatski emigranti ili osigurao PBV iz svojih sredstava.