Thursday, September 23, 2021
HomePremium SadržajHodak: Ako postoji dokaz o poljudskoj svastici koji je Varga dao Mamiću,...

Hodak: Ako postoji dokaz o poljudskoj svastici koji je Varga dao Mamiću, ne vidim zašto bi on čuvao nekoga u RH dok živi kao izbjeglica

Nepravomoćno osuđeni Franjo Varga, bvši MUP-ov informatičar, posljednjim medijskim istupom uzburkao je javnost. Njegovo se ime vezuje uz afere SMS. Kako one povezane s aferom Agrokor, tako i one vezane za Zdravka Mamića, piše Direktno.

Optužen je za njihovo falsificiranje. Između ostalog Varga je govorio i o poljudskoj svastici.

Kaže da je Mamiću predao dokaze o tome tko je nacrtao svastiku na nogometnom stadionu Poljud koja se jasno vidjela prije šest godina na travnjaku tijekom utakmice Hrvatska i Italija.”To sam s Vladom Galićem radio. Došao sam do toga da je plaćeno 50 tisuća kuna da ugasi kamere tu večer i da omogući da se iscrta svastika. Platio mu je konkretno Ostojić Kotromanović su se s njime našli. Nisam došao do konkretnih imena. Jedan ili dva imena sam imao. To sam dao gospodinu Mamiću. On je sve to predao policiji. Ali ništa”, objašnjava informatičar.

“Dao mi je oko 600, 700 tisuća kuna. Ali o porukama nismo razgovarali. Mamić mi nikada nije platio niti za te poruke niti da ja počinim bilo kakvo kazneno djelo”, rekao je Varga.

“Ta afera se neće nikada smiriti jer je to jedna od najnižih provokacija prema ovoj državi, a ne prema reprezentaciji”, rekao je ugledni odvjetnik i kolumnist portala Direktno Zvonimir Hodak.

“Na taj način želi se prikazati da su Hrvati fašisti, a pri tome se izostavlja Slovenija ili pak Srbija i njihov odnos prema Hitleru. Milan Nedić, srpski političar i general poslao je čuveni brzojav Adolfu Hitleru ‘da je Srbija Judenfrei’. Taj dio navoda da su od naroda bivše Jugoslavije samo Hrvati bili fašisti teza je koja se povremeno nastoji osvježiti i plasirati u javnost”, rekao je Hodak.

Dodao je da se to plasira upravo na ovaj način.

“Netko je pod okriljem noću ušetao na Poljud i od 40 reflektora koji se pale automatski, nijedan se nije uključio. Tako se poslala poruka da smo mi fašisti”, rekao je i zatim se osvrnuo na Vargine izjave.

‘Varga je tip za kojeg se pokazalo da je spreman napraviti mnoge stvari…’

“Dakle, u izjavi koju je dao Varga govori se o dvojici ljudi ljudi, Kotromanoviću Ostojiću, i to se (za neke) ne čini prvi puta. Naime, ovakve stvari uvijek treba uzimati s nekom rezervom. Ako postoji konkretan dokaz i ako je on konkretan dokaz predao Mamiću onda ne vidim zbog čega bi Mamić bilo koga čuvao u Republici Hrvatskoj dok mora kao izbjeglica živjeti u Bosni i Hercegovini i ne može se vratiti u ovu državu?”, upitao je Hodak.

“Mislim da bi on među prvima trebao imati interes da to objavi”, dodao je.

Budući da je Varga nepravomoćno osuđen za aferu SMS, u kojoj ga se tereti da je lažirao poruke koje su trebale pomoći Zdravku Mamiću i Ivici Todoriću, zanimalo nas je je li upitno koliko mu se može vjerovati.

“Varga je tip za kojeg se pokazalo da je spreman napraviti mnoge stvari, međutim to ne znači da je unaprijed diskvalificiran ili da laže o ovoj stvari. Nama preostaje da sami na temelju nekih činjenica ili dokaza koje imamo donesemo zaključak smatramo li je li nešto istinito ili nije”.

Naglasio je da u ovom slučaju nemamo konkretnih činjenica.

“Zaista bih volio da netko kaže imamo taj i taj dokaz, npr. Petru Petroviću je dano 50.000 kuna ušao je na stadion i nacrtao svastiku. To bi bio konkretni dokaz, koji mi još uvijek nemamo. Preostale su nam samo raznorazne kombinacije.

Znamo što su konkretni i čvrsti dokazi koji se mogu provjeriti, a jednako tako znamo što je sve u sferi određenih transakcija i kombinacija, a čini mi se da je ovo upravo ta sfera. Mada, po prvi put sada čujem da se u ovoj priči spominje Kotromanović, za Ostojića smo čuli više puta”.

“Svaki odvjetnik mora s određenom rezervom uzeti ovakve stvari, koje su indikativne, ali nisu dokaz. Ako želimo nešto tvrditi, onda moramo imati dokaz, a ova sitacija to nema. Ovo je u sferi kombinacija i nečega što se zna, ali se očito ne može dokazati”, zaključio je Hodak za Direktno.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments