Hrvatima omiljen SUV u novom ruhu: Nissan Qashqai ima poznat stil, ali je tehnološki skok golem

0
Foto: Nissan

Treća generacija više nema dizelske motore, kojima kao alternativa dolaze blagohibridne izvedbe benzinca

Nissan je prije dva dana novinarima u Zagrebu predstavio novu, treću generaciju modela Qashqai, kojim želi učvrstiti svoj vodeći položaj u segmentu kompaktnih crossovera na Europskom tržištu. Otkako je 2007. stvorio taj segment, Nissan je dosad prodao više od tri milijuna primjeraka Qashqaija, a megapopularan japanski kompaktni crossover bio je izvrsno prihvaćen i među hrvatskim kupcima.

Kod novog modela koji smo danas imali prilike upoznati jasno je kako je zadržao ista načela na kojima su utemeljene, dizajnirane i razvijene prethodne dvije generacije Qashqaija, a to su elegantan dizajn, poboljšana platforma i učinkoviti motor u kombinaciji s naprednom kvalitetom i voznim osobinama više klase.

Po pitanju dizajna novi Qashqai zadržava prepoznatljivu ideju i linije dosadašnjeg modela, ali je poneki detalj sada izveden kao varijacija na temu manjeg Jukea s maskom hladnjaka u karakterističnoj V formi. Moderniji nastup sada donose “pametna” LED Matrix svjetala, a što se tiče dimenzija novi je model porastao: 3,5 centimetra je dulji (4,425 m), širi je za 3,2 centimetra (1,838 m) i viši jedan centimetar (1,635 m). Najvažnije: novi je model postavljen na potpuno novu platformu Alijanse CMF-C pa je i razmak između osovina sada dulji dva centimetra (2666 mm).

Za putnike straga ti znači okrugla tri centimetra više mjesta za koljena, centimetar i pol veći prostor za glave i osjetno više mjesta na prednjim sjedalima, na kojima će udobnu poziciju imati i nad prosječno visoke osobe. Nadalje, stražnji par vrata otvara se do 85 stupnjeva, što bitno olakšava pristup stražnjem sjedalu, a posebno smještaj djece u sjedalicu.

Prtljažnik raspolaže s 50 litara više obujma nego dosad, konkretno s 480 litara s tim da je ulazni prag niži dva centimetra pa je i pristupačniji. Uz sve navedeno,novi je model, premda veći, pametnim smanjivanjem mase na brojnim detaljima korištenjem aluminija (recimo peta su vrata sada izrađena od kompozitnih materijala i lakša su 2,6 kilograma), pa je novi Qashqai od starog lakši 60 kilograma. Povećana je i krutost karoserije, prema Nissanovim inženjerima za 41 posto u odnosu na model na odlasku.

Pogled u kabinu otkriva osjetno bolje materijale, a kod boljih verzija dostupna je i Nappa koža i elementi opreme poput masažnih sjedala ili koncertnog Bose Premium HiFi sustava s 10 zvučnika.

Digitalizacija kao standard: 12,3-inčni zaslon instrumenata je pregledan i velik, a može se konfigurirati na različite načine za prikaz uputa navigacijskog sustava, multimedijskih sadržaja, stanja u prometu ili informacija o vozilu. Svim tim značajkama upravlja se s pomoću novog okretnog gumba na upravljaču

Tu je i napredna multimedija s 9-inčnim 3D ekranom, inovativni i najveći u klasi head-up 10,8-inčni zaslon, zanimljive animacije i bežično punjenje mobitela djelić su novog ambijenta kojeg prati i aplikacija za pametni telefon kojima će se moći kontrolirati sekundarne funkcije.

Nadalje, sigurnosni sustav ProPilot dobiva vezu s navigacijom pa brže i preciznije detektira stvarne i potencijalno opasne događaje ispred i oko automobila. Sustav dolazi u izvedbama s automatskim mjenjačem.

Po pitanju pogona benzinci sada raspolažu 12-voltnom mild-hibridnom tehnologijom. Poznati 1.3 turbobenzinca DIG-T unaprijeđen je u 50 komponenti a dolazi sa 138 KS i 156 KS te 270 Nm.

Dolaze sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem ili Xtronic mjenjačem (samo sa 156 KS). Motor najveću snagu razvija pri 5500/min, a najveći okretni moment od 270 Nm dostupan je već od 1750/min u inačici sa 156 KS i Xtronic mjenjačem i snažnijim inačicama s ručnim mjenjačem.

Ručni mjenjač poboljšan je i sad se odlikuje bržim, izravnijim i sportskijim osjećajem prilikom mijenjanja brzina. Nova generacija mjenjača Xtronic ostvaruje nižu potrošnju goriva i snažnija ubrzanja zahvaljujući poboljšanjima koja uključuju sustav podmazivanja s dvije pumpe s novom električnom pumpom ulja.

Prednji pogon dostupan je u inačicama sa 138 KS i 156 KS, a pogon na četiri kotača bit će dostupan samo u inačici sa 156 KS i Xtronic mjenjačem.

Novi pogon na četiri kotača i sustav za odabir načina rada intuitivniji su i inteligentniji i prilagođavaju se vanjskim uvjetima preko 5 načina rada – Standard, ECO, Sport, Snow i Off-Road. Vrijeme reakcije pogona na četiri kotača u slučaju proklizavanja kotača pet je puta kraće i sada iznosi 0,2 sekunde.

Tu je i zanimljiva hibridna verzija e-Power nesvakidašnjeg principa rada, u kojem 1.5 turbobenzinski motor ima sekundarnu funkciju u odnosu na elektromotor. Ukupna izlazna snaga iznosi 188 KS, ali priča je donekle obrnuta u odnosu na klasične hibride. Benzinac u osnovi ne služi za pogon, već prvenstveno za punjenje snažne baterije i prijenos snage elektromotoru koji sam pokreće kotače, pa vožnja uvelike podsjeća na vožnju električnog auta.

Konkretno, Sustav e-Power čine snažna baterija povezana sa 154 KS snažnim benzinskim motorom najvećeg kompresijskog omjera u klasi, generator energije, inverter i 140 kW snažan električni motor dimenzija i snage kao u ostalim Nissanovim električnim vozilima. To je jedinstveno rješenje koje spaja ugodna, uglađena i linearna ubrzanja karakteristična za električna vozila, ali bez potrebe za punjenjem na utičnici.

Qashqai dobiva i sustav kočenja i gasa jednom papučicom e-Pedal, poznat iz električnog Leafa. Uz novu platformu, temelj potpunijeg doživljaja u vožnji bit će temeljite dorade na preciznijem i podatnijem radu volana, ali i filigranski izbrušenom ovjesu, koji straga u standardnim verzijama ostaje polukrut, dok modeli s pogonom na sve kotače i top modeli sa serijskim 20-colnim kotačima koriste multilink – donosi Jutarnji list

Isto tako, novi Qashqai bit će opremljen najnovijom generacijom sustava za pomoć u vožnji ProPILOT kako bi pružio još bolju podršku vozačima u svim uvjetima. Sustav ProPILOT s navigacijom Navi-link osmišljen je da smanji umor i stres u vožnji te omogući jednostavnu uporabu. Prodaja na hrvatskom tržištu planirana je za lipanj kada će biti poznate i cijene.

FOTO:Nissan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here