Hrvatska danas postaje pridružena članica CERN-a

Foto: Wikimedia

Hrvatska postaje pridružena članica CERN-a, najvećeg istraživačkog laboratorija na svijetu. Svečano potpisivanje sporazuma između Republike Hrvatske i Europske organizacije za nuklearna istraživanja održava se od 13 sati u zagrebačkom Tehničkom muzeju.

Svečano potpisivanje sporazuma između Republike Hrvatske i Europske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN). Sporazum će potpisati ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i glavna direktorica CERN-a Fabiola Gianotti. Na svečanosti će biti prisutan i predsjednik Vlade Andrej Plenkovićte ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

O tome što za Hrvatsku znači ulazak u svjetsku znanstvenu elitu raspravljalo se u emisiji “U mreži Prvog”, govore državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tome Antičić, znanstveni savjetnik u Zavodu za eksperimentalnu fiziku na “Institutu Ruđer Bošković” Vuko Brigljević, te viši stručnjak za razvoj proizvoda u INETEK-u, Institutu za nuklearnu tehnologiju, Ante Bakić.

Antičić je rekao kako je za Hrvatsku važan ulazak u CERN zato što ćemo postati dio vrha znanosti u svijetu.

– To je i “game changer” za vrhunsku tehnologiju, zato što ono što se radi na CERN-u je vrhunska tehnologija i Hrvatska ako želi biti kompetitivna u gospodarstvu, mora biti u vrhu ekonomije, naglašava Antičić.

Brigljević je rekao kako je da ono što se danas događa jedan logičan plod dugogodišnjeg razvoja i temelji se na postojeću aktivnost dugogodišnjeg iskustva.

– Odmah nakon diplome sam počeo raditi na CERN-u kao doktorant i zatim sam završio na Institutu Ruđer Bošković. 80-ih razne grupe naših znanstvenika surađuju na CERN-u i tamo su naučili tu kulturu međunarodne suradnje izvrsnosti, rekao je Brigljević.

– Danas se stvari tako brzo mijenjaju i oni najbolji preuzimaju sve veći i veći komad gospodarstva da ako mi nismo u vrhu, najbolji u nečemu mi u budućnosti nemamo šanse. I zato da bi ste mogli imati takve tvrtke morate biti među najboljima, surađivati i u njima prosperirati, rekao je Antičić.

INETEK, institut za nuklearnu tehnologiju, već gotovo 30 godina, razvija robotske sustave za inspekciju nuklearnih elektrana u svijetu, naglasio je Bakić.

– Mi svojim današnjim potpisom imamo pristup budžetu koji je godišnje pola milijardi eura i mi ćemo se već sutra početi pripremati za te natječaje, prijavljivati za te natječaje i nadamo se dobiti i posao, govori.

Bakić naglašava kako su kroz njihov osnovni biznis uspjeli ojačati istraživačke kapacitete.

– INETEK ima 10 doktora znanosti, ima visoko educirane inžinjere, prvenstveno s Fakulteta strojarstva, brodogradnje i elektrotehnike, rekao je.

Na pitanje što ulazak u CERN znači za Hrvatsku, Brigljević je rekao kako to otvara zanimljivu mogućnost suradnje između znanstvenika i visoko tehnoloških firma.

– Firma gospodina Bakića nije tamo iz milosrđa, tamo je zato što su izvrsni. Zato što su zaslužili i takvih firma imamo. Mislim da uz takvu suradnju naše firme postaju još bolje i ono što je jako, jako važno je jasna poruka našim mladim stručnjacima. Ako želite za vas ovdje ima mjesta i budućnosti. A mislim da je to jedno kapitalno pitanje cijelog našeg društva, naglašava Brigljević.

Antičić je rekao kako za sve ovo postoje i naše obaveze, a to je oko milijun eura godišnje. – Međutim to nije nikakav trošak. To je isto investicija, ističe.

Antičić je rekao kako su ulaganja u znanost u Hrvatskoj mala, ispod 0,8 posto.

– Ove godine će biti, nakon dugo vremena, prvi puta oko 1 posto, radi ogromnih strukturnih projekata koji su potpisani prošle godine. Potencijal se ne realizira u Hrvatskoj, realizira se često vani, jer sustav Hrvatske jednostavno nije dovoljno kompetitivan, naglašava, piše HRT.