Hrvatska pozvala veleposlanika Austrije zbog uklanjanja grba na Bleiburgu

  0
  Foto: Dugopolje org

  Austrijski veleposlanik u Hrvatskoj Josef Markus Wuketich pozvan je danas popodne u hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zbog događanje vezanih za Bleiburg, potvrđeno je Večernjem listu sa  Zrinjevca.

  Podsjećamo, lokalne vlasti Koruške su prema rješenju o zaplijeni od 20. travnja ove godine uklonile su hrvatski grb sa spomenika na Bleiburgu, preciznije rečeno Lojbaškom polju, koji se ondje nalazi od 1987. godine.

  Vlasnik spomenika imao je rok od četiri tjedna da sam ukloni grb sa spomenika, što nije učinjeno.  Rješenje o zaplijeni grba sa spomenika na Lojbaškom polju, koji je u vlasništvu Počasnog bleiburškog voda, u čijem je posjedu i zemljište na kojem se spomenik nalazi, ima privremeni karakter, a vlasnik ima pravo žalbe na navedenu odluku, odnosno pokretanje upravnog postupka.

  Potez austrijskih lokalnih vlasti nije se svidio Počasnom bleiburškom vodu, vlasniku spomenika. Milan Kovač, zamjenik predsjednika PBV-a komentirao je nastalu situaciju za Večernji list.

  – Ne dolazi u obzir da mi skidamo i mijenjamo povijesni hrvatski grb. Ako bismo to napravili, zar će Austrijanci u carskoj palači Franje Josipa i u stotinama austrijskih muzeja poskidati povijesni hrvatski grb s prvim bijelim poljem i sve te insignije?!

  Onda bismo i mi morali uzeti čekić i istući Markovu crkvu u Zagrebu – kazao je.

  Anita M.