Foto: Osječka TV

Damir Vanđelić, hrvatski branitelj, ozbiljnom ambicijom da postane sljedeći premijer Hrvatske, zahuktao se političkom scenom. Uz sve veću popularnost u narodu, Vanđelićevi politički ciljevi postali su ambiciozniji nego ikad prije.

Damir Vanđelić, namjerio se na najvišu političku poziciju u Hrvatskoj.

Opisan je kao talentiran, vrijedan, ambiciozan i strastven, a kvalitete koje dijeli s hrvatskim narodom su dobrodošle. Vanđelić ima dokazanu uspješnost u rukovođenju kao bivši predsjednik Uprave Ine, tvrtke koja je godinama bila ključna za strateški razvoj Hrvatske. Ove kvalitete i iskustva čine ga perspektivnim kandidatom za hrvatsku političku scenu.

Iako su političke ambicije Damira Vanđelića vrijedne pažnje, potrebno je dodatno istraživanje kako bi se u potpunosti razumjele potencijalne implikacije njegove kandidature za mjesto hrvatskog premijera.

Vanđelić, hrvatski branitelj, nedavno je povukao i prvi konkretan politički potez osnivanjem udruge ZRIN. Vanđelić je prije toga imao uspješnu karijeru kao šef Fonda za obnovu. Poznat je po svojim čvrstim stavovima o nultoj toleranciji prema korupciji i predanosti poboljšanju gospodarskih i životnih uvjeta u Hrvatskoj. Vanđelićeve političke aspiracije bile su tema rasprava među njegovim prijateljima i kolegama, a neki su ZRIN nazivali “vladom u sjeni”. Zbog toga je Vanđelićev ulazak u hrvatsku politiku dočekan s velikim zanimanjem i iščekivanjem.

Ciljevi i ideologija ZRIN-a usmjereni su na istraživanje i predlaganje javnih politika koje poboljšavaju životne i gospodarske uvjete u Hrvatskoj. Cilj udruge je poticanje građanskog angažmana i promicanje transparentnosti i odgovornosti u vladi. ZRIN je trenutno think tank, ali se nagađa da bi se u budućnosti mogao transformirati u političku stranku. Vanđelić je već počeo djelovati u političkoj sferi prezentirajući teme vezane uz borbu protiv korupcije. Njegov čvrsti stav o ovim pitanjima dobio je podršku onih koji dijele njegova stajališta.

Vanđelićevi planovi da se kandidira za premijera imaju potencijal i značajno će utjecati na hrvatsku politiku. Glasno je govorio o svojoj želji da redefinira vrijednosti Hrvatske i Europe, a njegova politička platforma usredotočena je na promicanje gospodarskog rasta i borbu protiv korupcije. Ako se ZRIN doista transformira u političku stranku, lako bi mogao postati ozbiljan protukandidat na predstojećim izborima. Vanđelićev ulazak u politiku dočekan je s mješavinom uzbuđenja i skepse, no njegova predanost poboljšanju uvjeta u Hrvatskoj već je dobila podršku mnogih.

Političke aspiracije Damira Vanđelića dovele su ga do osnivanja udruge ZRIN koja za cilj ima promicanje njegove ideologije i ciljeva. Kao kandidat za premijera Vanđelić namjerava značajno utjecati na hrvatsku politiku. Koliko će uspjeti u ostvarenju svojih ciljeva, ostaje za vidjeti, no njegov ulazak u političku arenu jasan je pokazatelj sve većeg interesa za alternativne političke pokrete u Hrvatskoj.

Bude li izabran, Vanđelić će imati priliku oblikovati hrvatsku budućnost i usmjeriti državu prema većem prosperitetu hrvatskih građana. No, hoće li se njegove političke ambicije ostvariti, ostaje za vidjeti.

Piše: Božidar Bebek/ Totalno HR/