Hrvatski dan nepušenja – Dan bez duhanskog dima

0
0
Foto: Pixabay

Iako ankete pokazuju da je od 2014. do 2018. zabilježeno smanjenje pušenja, Hrvatska je još uvijek među zemljama s najviše mladih koji puše, upozorava Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), koji u povodu obilježavanja Hrvatskog dana nepušenja poziva pušače da ne zapale cigaretu 24 sata, kako bi uvidjeli da to nije nemoguće i nastave s apstinencijom.

Hrvatski dan nepušenja – Dan bez duhanskog dima (World No Tobacco Day), kojim se želi potaknuti pušače na prestanak pušenja, obilježava se u Hrvatskoj od 2003. i to od prvog dana korizme, a ove godine to je 6. ožujka.

Uspoređujući rezultate anketa provedenih 2010., 2014. i 2018., uočljivi su pozitivni trendovi jer se učestalost pušenja u Hrvatskoj kod mladih smanjuje, navodi HZJZ.

Hrvatska je 2014. bila visoko između 45 zemlja uključenih u istraživanje o pušenju mladih, posebno po broju pušača u dobi od 15 godina. Te 2014. godine trend smanjenja pušenja među mladima zabilježen je u više zemalja.

Trend smanjenja pušenja kod mladih u drugim zemljama posljedica je efikasne implementacije brojnih regulatornih mjera koje zabranjuju prodaju duhana maloljetnicima, povećavaju cijene duhanskih proizvode, te osiguravaju okruženje bez duhanskog dima, ističe HZJZ.

Kada za godinu dana budu na raspolaganju međunarodni podaci, pitanje je hoće li smanjenje pušenja koje je zabilježeno u Hrvatskoj od 2014. do 2018. biti dovoljno da više ne budemo među zemljama s najviše mladih koji puše.

Prema najnovijem Istraživanju o zdravstvenom ponašanju mladih u Hrvatskoj, provedenom lani, na pitanje jesu li pušili duhan barem jednom u zadnjih 30 dana, potvrdno je odgovorilo dva posto dječaka i jedan posto djevojčica u dobi od 11 godina, šest posto dječaka i sedam posto djevojčica u dobi od 13 godina te 27 posto dječaka i 24 posto djevojčica u dobi od 15 godina.

Male razlike među spolovima u dobi od 11 i 13 godina

Podaci, ističe HZJZ, govore da su razlike između spolova malene u dobi od 11 i 13 godina (dječaci puše malo više u dobi od 11 godina, a djevojčice u dobi od 13 godina). Razlika je uočljivija u dobi od 15 godina kada dječaci ponovno puše više od djevojčica. Učestalost pušenja raste s dobi kod oba spola. Postoji visoki skok u postocima na prijelazu između 13 godina i 15 godina.

Duhan je, navodi HZJZ, odgovoran za smrt više od sedam milijuna ljudi godišnje. Više od šest milijuna tih smrtnih slučajeva posljedica je izravne uporabe duhana, dok je oko 890.000 posljedica izloženost dimu kod nepušača. Duhanski dim sadrži više od 4000 različitih kemijskih sastojaka karcinogenog i iritirajućeg djelovanja.

Također, HZJZ upozorava da treba spriječiti uporabu novih duhanskih proizvoda na tržištu, kao i novonastajućih za koje se u ovom trenutku ne zna, te zaštititi ljude od izlaganja emisijama koje nastaju prilikom zagrijavanja novih duhanskih proizvoda.

Posebno je važno spriječiti iznošenje zdravstvenih tvrdnji o novim duhanskim proizvodima “smanjene štetnosti”, jer su za sada dokazi i studije manjkavi.

Novi duhanski proizvodi ne pripadaju nijednoj od sljedećih kategorija – cigarete, duhan za samostalno motanje, duhan za lule, duhan za vodene lule, cigare, cigarilosi, duhan za žvakanje, duhan za šmrkanje ili duhan za oralnu upotrebu, a stavljeni su na tržište nakon 19. svibnja 2014.

Nužno je, poručuju iz HZJZ-a, regulirati, ograničiti ili zabraniti proizvodnju, uvoz, distribuciju, prezentaciju, prodaju i uporabu novih i nastajućih duhanskih proizvoda, u skladu s nacionalnim zakonima, prenosi HRT.