13 C
Split

Hrvatski mladi kemičari osvojili srebrnu i dvije brončane medalje na olimpijadi u Rusiji

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Učenici su pisali tri ispita, dva teorijska i jedan praktični, svaki po pet sati.

Na 53. Međunarodnoj Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi u St. Petersburgu hrvatski su srednjoškolci osvojili srebrnu i dvije brončane medalje.

Srebrnu medalju osvojila je Barbara Sumić, učenica 3. razreda splitske III. gimnazije, a brončane medalje Mislav Barić, učenik 4. razreda, splitske III. gimnazija i Ivor Vavra Plavšić, učenik 4. razreda zagrebačke V. gimnazija, a na natjecanju su sudjelovali i Luka List iz 3. razreda koprivničke Gimnazije Fran Galović i Stjepan Dolić, učenik 4. razreda zagrebačke III. gimnazije. Učenike je na olimpijadu vodio Viktor Škorjanc, student kemije Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u sklopu aktivnosti Hrvatskog kemijskog društva.

Pravo sudjelovanja na olimpijadi učenici su stekli na temelju izlučnog ispita održanog na kemijskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Natjecanje je održano u Rusiji u Sankt Petersburgu od 21. do 27. travnja u organizaciji Kemijskog fakulteta Sveučilišta M. V. Lomonosov u Moskvi, Instituta za kemiju Sveučilišta u St. Petersburgu, zaklade Andrej Melničenko i tvrtke EuroChem.

Učenici su pisali tri ispita, dva teorijska i jedan praktični, svaki po pet sati.

U slobodno vrijeme imali su priliku posjetiti neke od brojnih turističkih atrakcija St. Petersburga, poput muzeja Ermitage, palače Pavlovsk i Petropavlovske tvrđave.

Sudjelovanje Hrvatske na 53. Međunarodnoj Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi omogućilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja i sponzori Croatia osiguranje d. d. i Varteks d. d., prenose Vijesti.hr.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Trener Tramezzani nakon remija u Koprivnici: “Tužni smo i razočarani jer nismo uspjeli utakmicu završiti sa 11 igrača”

Hajduk je iz Koprivnice otišao s jednim bodom. “Tužni smo i razočarani jer nismo uspjeli utakmicu završiti sa 11 igrača....
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img