Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zgroženo je praksom kontinuiranog kršenja medijskih etičkih normi i Kodeksa časti hrvatskih novinara Hrvatskog tjednika i najoštrije osuđuje još jedno poticanje na mržnju koju mnogi čitatelji mogu shvatiti kao poziv na verbalno ili fizičko nasilje.

Najnoviji primjer neodgovornog, neprofesionalnog i huškačkog novinarstva dogodio se 16. rujna ove godine kada je Hrvatski tjednik u 886. broju na naslovnoj stranici objavio fotografiju srpskog patrijarha Porfirija i među njegovim raširenim rukama montirao portret fotografije 14 intelektualaca – političara, znanstvenika, političkih analitičara, sveučilišnih profesora i novinara pod naslovom “Četnički patrijarh i hrvatski kvislinzi”. Pri dnu stranice, sitnijim slovima dodan je tekst “provode puzajuću infiltraciju tzv. srpskog sveta u Hrvatskoj”, stoji u priopćenju Hrvatskog novinarskog društva.

U tekstu se, prema svjedočenju našeg kolege Branimira Pofuka, ističu potpuno neistiniti, paušalni i zlonamjerni navodi, perfidno smišljena kleveta kojom se prokazuju kao neprijatelji i mrzitelji hrvatske države i hrvatskog naroda te ih se optužuje za smišljeno neprijateljsko djelovanje.

Potjernice nisu ništa novo u praksi Hrvatskog tjednika, koji se nije ustručavao na svojoj naslovnici i papu Franju proglasiti antikristom. Zato nas ne čudi što je HT još jednom iscrtao metu na čelu uglednih intelektualaca i novinara koje valjda treba likvidirati jer su “mrzitelji svega hrvatskog, orjunaši, Jugoslaveni, četnici, komunjare” i što već sve nisu.

No moramo primijetiti da za ispisivanje takve potjernice protiv neprijatelja svega hrvatskog nisu mogli izabrati boljeg autora od Josipa Jovića, posljednjeg sekretara Saveza komunista u Slobodnoj Dalmaciji. To dovoljno govori o vjerodostojnosti HT-a, kao i o namjerama onih koji su ga financirali, od Ive Sanadera do danas.

Svakako bi bilo krajnje vrijeme da se ovakvim “novinarstvom” koje priziva linč pozabave i oni koji su po službenoj dužnosti plaćeni jamčiti sigurnost svih građana RH, pa tako i novinara, te im osigurati Ustavom zajamčeno pravo na slobodan rad.

Kolega Branimir Pofuk i njegova obitelj nisu usamljeni primjeri ovakvog zlostavljanja pa ćemo i ubuduće ustrajati u zaštiti njihovih osnovnih ljudskih prava te o svemu obavještavati nadležne međunarodne instance ako i ubuduće nastave sve te prijetnje i ugroze pratiti šutnjom.

Foto: Snimka Hrvatski tjednik/Ilustracija