Idući tjedan HNB u optjecaj pušta novu kovanicu od 25 kuna

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Hrvatska kuna je, naime, postala službena valuta 30. svibnja 1994. godine, na tadašnji Dan državnosti. Kuna je tada kao službena novčana jedinica zamijenila hrvatski dinar, koji je kao prijelazno sredstvo plaćanja nakon osamostaljenja Hrvatske zamijenio valutu bivše države odnosno jugoslavenski dinar.

Ove se godine tako obilježava 25 godina od uvođenja kune, a uz prigodnu kovanicu Hrvatska narodna banke i Arheološki muzej će 30. svibnja otvoriti i izložbu KUNA – 25 godina novčane jedinice Republike Hrvatske.

Isti će dan, 30. svibnja središnja banka pustiti u optjecaj i prigodnu optjecajnu kovanicu od 25 kuna, a bit će izdano 30.000 komada.

Do sada 14 izdanja prigodnih kovanica od 25 kuna

Prvo izdanje prigodnog optjecajnog novca od 25 kuna HNB je izdao 1997. godine, a nova je ukupno 14 izdanje prigodne kovanice od 25 kuna, kojima se obilježavaju događaji posebno važni za Republiku Hrvatsku.

Prva prigodna 25-tica Hrvatsko Podunavlje puštena je u optjecaj 28. svibnja 1997. godine, u povodu obilježavanja završetka procesa mirne reintegracije područja Republike Hrvatske pod privremenom upravom UNTAES-a te uspostave teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske.

Prigodnim kovanicama od 25 kuna obilježeno je niz važnih obljetnica, primjerice 10. obljetnica međunarodnog priznanja Hrvatske, 25. obljetnica neovisnosti Hrvatske, peta i 25. obljetnica primanja Hrvatske u Ujedinjene narode, a tri su obilježile i put Hrvatske u EU – RH kandidat za članstvo u EU, ugovor o pristupanju Hrvatske u članstvo EU te Hrvatska članica EU-a, piše tportal.

Hrvatska je prigodnom 25-ticom obilježila i jubilej 2000. godine, uvođenje eura u jedanaest zemalja Europske unije, svoje prvo sudjelovanje na svjetskoj izložbi EXPO u Lisabonu 1998. godine, kao i neke važne događaje koji su se održali u Hrvatskoj kao što su bili godišnja skupština Europske banke za obnovu i razvoj u Zagrebu, ili prvi kongres hrvatskih esperantista.

Autor nove prigodne kovanice akademski kipar Damir Mataušić

Savjet HNB-a je odluku o izdanju nove prigodne kovanice donio na sjednici 7. svibnja, a odluka o osnovnim obilježjima kovanice 25. obljetnica kune kao novčane jedinice Republike Hrvatske, 30. svibnja 1994. – 30. svibnja 2019. nedavno je objavljena u Narodnim novinama.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

PITALI SMO IH i dali priliku da ODGOVORE!

Danas smo dobili nekoliko upita zašto na našim stranicama nema aktualnog načelnika i ekipe iz HDZ-a....
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img