Ima i nekih loših strana. Što se događa s tijelom kada jedete lubenicu?

0
Foto: Pixabay

Iako je mnogima omiljena ljetna poslastica, uz sve dobrobiti, lubenica može imati i neke negativne utjecaje na organizam.

Lubenica je prepuna C i A vitamina, antioksidansa i zapravo sadrži jako malo šećera u usporedbi s drugim voćem. Bez obzira na to koliko je nutritivno bogata, ona može imati neke efekte na organizam kojih niste bili ni svjesni.

Mogli bi vam se pogoršati probavni problemi

Lubenica sadrži puno frukzote koja spada u skupinu FODAMP spojeva, odnosno fermentiranih oligosaharida, disaharida i monosaharida. Ljudi koji inače imaju probavnih problema trebali bi izbjegavati namirnice iz FODAMP kategorije jer one još dodatno pogoršavaju njihove tegobe.

Neutralizira slobodne radikale

Kako je puna antioksidansa, lubenica pomaže neutralizirati slobodne radikale koji, ako ih ne provjeravamo, mogu uzrokovati razvijanje stanica raka.

Za neutralizaciju je zaslužan likopen. Obično kada se njega spominje, spominju se rajčice, no lubenica ima 40% više likopena nego sirova rajčica.

Duže se osjećate sito

Ako pokušavate kontrolirati porcije i broj kalorija koje unosite u organizam, bitno je pronaći namrinice od kojih smo dulje siti. Lubenica je jedna od njih.

Faktor koji puno doprinosti osjećaju sitosti je i koliko pojedemo. Što više pojedemo, to se sitije osjećamo i tu je sva prednost lubenice. Ona je prepuna vode i upravo zbog toga je možete pojesti više, a unijeti manje kalorija nego da jedete neko drugo voće.

Pomaže pri kontroli kilaže

Istraživači u studiji provedenoj 2019. godine zaključili su kako jedenje dvije šalice lubenic dnevno doprinosti kontroliranju kilaže jer promiče osjećaj sitosti. Tijekom istraživanja dvije grupe dobivale su jednak broj kalorija, jedni iz lubenice, a drugi iz keksića s malo masti.

To znači da nisu sve kalorije jednake, zbog nekih se možemo osjećati više sito, zbog čega na kraju i pojedemo manje u danu.

Može potaknuti migrene

Nedavna studija, koja je proučavala što sve može biti okidač za migrene, otkrila je da među okidačima može biti i lubenica. Gotovo 30% ispitanika dobilo je migrenu unutar 90 minuta od konzumiranja lubenice, piše Eat this.