INA?! Ćorić objasnio zašto je Hrvatska odustala od otkupa dionica

0
Foto: N1

Nakon sjednice Vlade na konferenciji za novinare ministar gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske Tomislav Ćorić predstavio je odluke Vlade.

Nakon sjednice Vlade na konferenciji za novinare ministar gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske Tomislav Ćorić predstavio je odluke Vlade.Govorio je o reviziji protiv arbitražne odluke u vezi Ine.

“Uputit ćemo zahtjev protiv arbitražnog pravorijeka iz 2016. godine. To će se dogoditi pred švicarskim saveznim Vrhovnom sudom. Analizirali smo postupke RH i Vrhovnog suda od prije mjesec dana”, rekao je.

“Slična revizija je pokrenuta u 2016. godine, ali sad imamo bitne promijenjene okolnosti jer je Vrhovni sud potvrdio presudu protiv Sanadera i Hernadija i zato smatramo da je naša pravna pozicija puno bolja nego 2016. godine.

S obzirom na novonastale okolnosti i da RH zahtijeva reviziju arbitrarne odluke iz 2016., proces komunikacije s mađarskom stranom – MOL-om, od sada do okončanja zaustaviti.”

Rok za pokretanje postupka revizije kod švicarskog suda je 8. veljače 2022. godine, dodao je.“Mi ćemo to pokrenuti početkom siječnja. U prošlom slučaju je taj proces trajao 8-9 mjeseci, dakle očekujemo odgovor do kraja godine”, istaknuo je Ćorić.

Na pitanje radi li se o kupovanju vremena, ministar kaže kako nije riječ o manevru jer je Hrvatska za realnu otkupnu cijenu imala novac. Što se tiče ove naše pravne akcije, ona je rezultat pravomoćne presude Vrhovnog suda RH i nastanka novih okolnosti za koje držimo da bi mogle promijeniti našu poziciju u postupku. Ako dođe do revizije, ako Vrhovni sud potvrdi našu poziciju, tada kreće novi arbitražni postupak”, rekao je.

“Ina će ove godine imati dobar rezultat, prije svega zbog porasta cijena goriva”, smatra Ćorić.

Rekao je da se od otkupa Ine nije odustalo zbog ulaska u eurozona, kao ni zbog straha od novog javnog duga. “Hrvatska i mađarska snaga nisu se mogle dogovoriti oko otkupa cijene. Nismo pronašli zajednički jezik”, rekao je, dodavši da ne može otkriti koliko je Hrvatska nudila, a Mađarska tražila.

“Time bi možda bitno utjecali na cijenu dionice na Zagrebačkoj burzi”, naveo je.Dođe li do poništenja govora iz 2019., to pretpostavlja vraćanje na postavke iz 2003. godine. Ne može se dogoditi da izbrišemo proteklih 18 godina suradnje.

Poništenje bi dalo puno veći manevarski prostor Hrvatskoj u upravljanju Ine, kaže.Što se tiče povećanja cijena struje, ministar Ćorić kaže da se trenutno o tome ne može kalkulirati: “Ono što vidimo u zemljama EU-a poziva na oprez.” – donosi N1

Ivica R

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here