INSTITUT ZA RAT: U KREMLJU JE PANIKA!

0
Foto: Snimka zaslona
Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini. Hitna rasprava 19. rujna o potrebi da Rusija odmah pripoji Lugansku i Donjecku oblast (od kojih veliki dio potonje nije pod ruskom kontrolom) sugerira da ukrajinska protuofenziva na sjeveru koja je u tijeku izaziva paniku u Kremlju.

Zakonodavna tijela u Donjecku i Luhansku (DNR i LNR) pozvala su svoja vodstva da “odmah” održe referendum o priznavanju DNR-a i LNR-a kao ruskih subjekata. 

Ruska propagandistica i glavna urednica RT-a Margarita Simonjan oduševljeno je govorila o pozivu, nazivajući ga “krimskim scenarijem”. Napisala je da bi priznavanjem okupirane ukrajinske zemlje kao ruskog teritorija Rusija mogla lakše zaprijetiti NATO-u uzvratnim udarima.

Sve kaotičnije stanje u ruskoj vojsci
Ruskom vodstvu možda ponestaje načina da zaustavi ukrajinske snage dok napreduju preko rijeke Oskil i bliže Luhanskoj oblasti. Kremlj možda vjeruje da bi djelomična aneksija mogla potaknuti novačenje dodatnih snaga, kako iz Rusije tako i iz novopripojenog ukrajinskog teritorija. 

Ruske snage očajnički pokušavaju mobilizirati dodatne snage iz svih potencijalnih izvora kako bi popunile svoje teško degradirane i demoralizirane jedinice, ali se pokazalo da ne mogu generirati značajnu borbenu moć, kao što je ISW više puta napisao.

Ukrajinska obavještajna služba tvrdi da je 90% ljudstva 1. motostreljačke pukovnije napisalo osuđujuća izvješća o stanju morala već 23. svibnja 2022. 2. gardijska motostreljačk divizija jedna je od tri divizije 1. gardijske tenkovske armije, koja se prije sadašnjeg rata u Ukrajini smatrala glavnom mehaniziranom snagom Rusije i trebala je biti ključna snaga Rusije u konvencionalnom ratu velikih razmjera s NATO-om.

Presretnuta pisma ukazuju na sveprisutne probleme s moralom među najelitnijim ruskim jedinicama.