INTERVJU:  BOŽIDAR RADOŠEVIĆ,   DUGOPOLJAC NA GOLU PRVAKA IRANA I VICEPRVAKA AZIJE!

0
Foto: Instagram

Dugopoljac na privremenom radu u Iranu i golman  iranskog  prvaka Persepolisa naš Dugopoljac Božidar Radošević dao je  ekskluzivni intervju za Dugopolje.org. 

Jedna lijepa priča o  čovjeku iz Dugopolja koji je napravio  zavidnu karijeru i  trenutno brani u  viceprvaku Azije. Razgovarali smo  u nedjelju u kako Božidar kaže teheransko popodne (vremenska razlika je 2.5 sata).

Za početak, kako ste  uopće završili u Iranu?

Prije skoro pet godina dok sam igrao u Mađarskoj za Debrecen, imali smo dobro prvenstvo godinu prije i ostvarili smo nastup u Europskoj ligi, međutim  eliminirani smo u  drugom pretkolu od bjeloruskog predstavnika i nakon toga došlo je do nekog nezadovoljstva  oko kluba i  ja sam na poziv Branka Ivankovića  koji je tu u Iranu  radio  već godinu dana u tom trenutku  dobio poziv Persepolisa i prihvatio sam.

Nedavno smo čitali da ste produžili ugovor s Persepolisom do 2024. godine što nam govori  da  vrijedite, u protivnom ne bi Vam produžili ugovor?!

Naravno,  odradio sam  praktički dva ugovore, jedan dvogodišnji jedan trogodišnji i stvarno su me iznenadili  i to ugodno da ću praktički ostati do 35. godine koliko ću imati u vrijeme isteka ugovora, i odali mi priznanje  kao strancu i pokazali koliko me cijene i koliko zaista vrijedim, a drago mi je  jer eto  sada sam bar mislim rekorder po neprekidnom igranju u Iranu, a pogotovo u Persopolisu gdje ni jedan stranac nije ostao duže od  tri godine

Kako stoji Persepolis u Iranskoj ligi??

Persepolis je  prvi u Iranskoj ligi, prošli smo šesnaestinu finala  kupa, tako da se  sve odvija u dobrom smjeru. Izgubili smo nažalost drugi puta finale  Lige prvaka (Azijske) u zadnjih pet godina, zadnje u Dohi, a obzirom kako smo projurili  sve utakmice do finala, više je splet  nekih okolnosti  učinio da  ne budemo prvi, nego naša kvaliteta, za koju držim da je  bila bolja od  “koreanaca” koji su osvojili  prvo mjesto

Kakav je život u Iranu?? Kod nas se  Iran  doživljava  zemljom drugačije kulture, svjetonazora  i  da ne nabrajamo sve  kako Hrvati percipiraju Iran.

Istina, Iran je  zemlja  drugačije kulture, za Hrvatske prilike velika zemlja, ali mislim da je percepcija koju ljudi imaju o Iranu kriva i iskrivljena. Na svom primjeru mogu reći da   Iranci svoju ljubav prema klubu, prema igračima neovisno jesu domaći ili stranci izražavaju na jedan poseban način. Nikakvih problema nemam, nekada mi čak bude neugodno koliko su ljubazni prema meni i pristupačni.

Ima li kakvih zanimljivosti obzirom ”na naše iransko podrijetlo”. Je li bilo kakvih dogodovština na  tu temu??

Nisam se  baš susretao s time. A ako se i dogodi  to će biti dobra zezancija  s mojim prijateljima Irancima. Oni su veseo narod i rado prihvaćaju  sve oblike zezancije.


O popularnosti nogometa i nogometaša u Iranu govori činjenica da imate skoro milijun pratitelja na Instagramu  što je puno i u europskim okvirima. Kako je do toga došlo i što vam to znači??

Meni je to isto bio bum i nisam očekivao da su Iranci toliko na toj društvenoj mreži aktivni i da toliku pažnju posvećuju tomu. Ovdje nema  disco klubova ili javnih druženja  koja bi se mogla vidjeti prema vani. Nogometne utakmice  su mnogima sve i oni idu na  utakmice. Nama nekada na utakmicama  zna biti po 100 000 ljudi. Nekada, na nekim utakmicama kada bi stadion mogao primiti i 200 000 ljudi, bilo bi ih  toliko. Nogomet je uz hrvanje gdje su Iranci najbolji na svijetu najpopularniji sport, jako ih interesira i prate  sve što se događa.

Kako   jedna hrvatska  obitelj u Iranu provodi svoje slobodno vrijeme, kakav je društveni život??

Iran je jedno manje više normalno društvo koje je u usporedbi s Hrvatskom  u 80 posto stvari  gotovo  identično.  Postoje naravno i  razlike,  recimo u grad možete  izići bez problema, za žene je obvezan hidžab, ali u zadnje vrijeme  to je  možemo reći “više kao modni dodatak”, pa ga poštuje i moja supruga.

Shoping centri u Teheranu su vrhunski i ima ih  bar pet – šest  koji su  toliko veliki da ih se ne može obići za jedan dan, nekada bude čak dosadno jer jednostavno nema kraja trgovinama. Jednostavno  nije usporedivo s  hrvatskim prilikama, ipak je Teheran milijunski grad.  Recimo   sat vremena putuje na trening i sat vremena s treninga. Promet je gust i teško se nekome  tko dođe izvana snaći, tako da  za to  koristim usluge vozača.


Kakvi su planovi   u budućnosti nakon isteka ugovora s Persepolisom, gdje se vidite?


Ovdje mi je dobro, imam ugovor još tri godine nakon ove sezone, a nakon   završetka aktivne igračke karijere vidim se  svakako u nogometu, vjerojatno u Hrvatskoj ili Europi, a jasno ne mislim  “zatvarati vrata” ni ovdje u Iranu obzirom na mogućnosti koje se pružaju.

Ako dođe do normalizacije stanja i liberalizacije putovanja vezano za koronu i ostale okolnosti što bi Hrvati svakako trebali vidjeti   kada  putuju u Iran??

Svakako  Teheran, kao centralnu točku, naravno da pogledaju Kompleks Sa’dabad, Milad Tower s kojeg se vidi cijeli Teheran, zatim i drugi gradovi kao što su Shiraz ili Isfahan.
Povijesno naslijeđe  veliko i treba vremena  obići sve. Preporučam stari  Persepolis. Bio sam u dosta gradova, upoznao sam  kulturu, hranu i  vidio što koji kraj Irana ima za ponuditi. Žao mi je da nisam više toga mogao vidjeti, jer  ipak najveći dio mog obilaska Irana vezan je za  nogomet, A duže slobodno vrijeme  ipak  najviše iskoristim za odlazak u Hrvatsku.


Kako se snalaziš u komunikaciji  u  sa suigračima u svlaičionici i na terenu? Koji je  jezik sporazumijevanja??

Pa,  perzijski jezik sam naučio solidno u govoru, u pismu je   to malo teže.  Došao sam na razinu da  mogu čak  samostalno gostovati u medijima, mada  mi uvijek osiguraju prevoditelja, što zna nekada  ispati malo i smiješno jer  se znaju zezati na neku moju  pogrešnu riječ.

Čuli smo da je  21. 03.   Perzijska nova godina  – Novruz i da imaš malu pauzu,  kako ćeš obilježiti?

Cijela sezona  je bila dosta naporna i bilo je dosta obveza,  tako da ću  otići na jedan kraći odmor u Dubai, nakon čega  me čekaju stare obveze i nastavak   natjecanja.  Čeka nas nastavak azijske Lige  lige prvaka i gostovanje u Indiji.


Za kraj što imate poručiti  čitateljima portala  Dugopolje. org


Pozdrav svima u Dugopolju i Hrvatskoj, hvala na  interesu za moj rad, a  mojim Dugopoljcima poručujem kako se iskreno nadam da će Dugopolje  ući u prvu ligu!

dp/ foto: Instagram

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here