IPAK IDE U PRITVOR, sud prihvatio žalbu USKOK-a: Pinjuh ide na mjesec dana u istražni zatvor

0
Foto: Screenshot

Zlatku Pinjuhu, načelniku općine Čeminac, u petak je na Županijskom sudu u Osijeku određen jednomjesečni istražni zatvor u sklopu USKOK-ove istrage protiv njega i još četiri osobe povezane s njim, piše Jutarnji list

Izvanraspravno vijeće osječkog suda u petak je nakon žalbe USKOK-a preinačilo prošlotjedno rješenje suca istrage istoga suda koji je odbio prijedlog za određivanje istražnog zatvora Pinjuhu te mu odredio mjere opreza, odnosno zabranu komuniciranja sa svjedocima i približavanja svjedocima na manje od 50 metara.

Inače, dvije svjedokinje u tom trenutku bile su zaposlenice Općine Čeminac i Pinjuhove najbliže suradnice. Na današnjoj sjednici Izvanraspravno vijeće prihvatilo je argumente USKOK-a te je Pinjuhu određen jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela.

Ovu odluku potvrdio nam je i Pinjuhov odvjetnik Hrvoje Grubeša, koji je rekao da će se o daljnjim koracima konzultirati sa svojim branjenikom. Pinjuh je odmah po završetku ročišta odveden u istražni zatvor.

Razriješio svoju svjedokinju

Pinjuh je, inače, nakon što je srijedu razriješio s funkcije zaposlenicu Općine koja je svjedokinja u uskočkom kaznenom predmetu protiv njega, u četvrtak na njezino radno mjesto imenovao novog čovjeka.

– Imenovao sam gospodina Vladimira Šplajta novim pročelnikom Jedinstvenog upravnog odjela. Morao sam premostiti pravnu prazninu funkcioniranja Općine, pa sam novog pročelnika imenovao na određeno vrijeme od tri mjeseca u kojem će se roku provesti sve potrebne radnje da se dođe do pročelnika na neodređeno vrijeme – rekao nam je Pinjuh u četvrtak. Potvrdio nam je i kako Šplajt, inače pravnik iz Osijeka, sve do sada nije bio zaposlenik Općine Čeminac, odnosno nije bio u općinskom sustavu, što otvara pitanje zakonitosti njegova imenovanja.

– Ja sam ga imenovao sukladno zakonu, jer kod mene drugačije ne može biti, a to što nekima zakoni ne odgovaraju, a što da im ja radim… To, može li se imenovati netko iz sustava ili ne može reći će tužitelj Ivan Barna iz USKOK-a – ironično je poručio Pinjuh.

Njegov politički oponent, oporbeni vijećnik Matko Perković, pak, rekao nam je kako on smatra da je imenovanje Šplajta nezakonito.

– Ako je to doista tako, onda bi i Pinjuh i dotični gospodin također trebali sjediti u istražnom zatvoru, kao i ono četvero od jučer, jer se i u ovom slučaju evidentno radi o nezakonitom zapošljavanju – kazao je Perković, aludirajući na uhićenog ravnatelja Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije te troje zaposlenika te Agencije zbog nezakonitog zapošljavanja jedne djelatnice, a kojima je svima u srijedu na Županijskom sudu u Osijeku, zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela, određen jednomjesečni istražni zatvor.

Pinjuhu, podsjetimo, na istom sudu prvotno nije određen istražni zatvor, koji je USKOK također tražio zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela, nego su mu izrečene mjere opreza – zabrana komuniciranja i približavanja svjedocima na manje od 50 metara. Problem s poštivanjem mjera opreza u odnosu na najbliže suradnice, ujedno i svjedokinje, Pinjuh je riješio tako da ih je premjestio u staru općinsku zgradu, a onda je u srijedu jednu od njih i razriješio s funkcije, donosi Jutarnji list

Anita M.