IPRH: “Temeljni kapital za društva s ograničenom odgovornošću – d.o.o. nije smanjen na 5.000 kn!”

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Prije nekoliko dana većina medija objavila je vijest o Izmjenama i dopunama Zakona o trgovačkim društvima i Zakona o sudskom registru, a koji je na snagu stupio 20. travnja ove godine.

Najveću pozornost izazvala je najava kako će temeljni kapital za osnivanje nove d.o.o. tvrtke iznositi samo 5.000 kuna. Iz Inicijative profesionalnih računovođa hrvatske (IPRH) pojasnili su kako ipak ne dolazi do navedene promjene. Na svom Facebook profilu, između ostalog, Inicijativa je napisala:

“S obzirom da je 20.04.2019.g. stupila na snagu Izmjena i dopuna Zakona o trgovačkim društvima (NN 40/2019), htjeli bismo skrenuti pažnju na jednu vrlo bitnu činjenicu, koja je nespretno prenešena u većini medija i koja se prethodnih dana širi u javnosti, a to je informacija da je temeljni kapital za d.o.o. smanjen na 5.000,00 kn.

Točno je da se u čl. 65. Izmjena mijenja iznos koji se mora uplatiti prije upisa novog društva u sudski registar, no visina temeljnog kapitala i dalje ostaje 20.000 kn.
Osnivač prije upisa mora uplatiti najmanje jednu četvrtinu preuzetog udjela u kapitalu, a preostali dio uplatiti u roku godine dana od dana upisa.”

Također, u Inicijativi profesionalnih računovođa hrvatske osvrnuli su se i na ostale promjene koje su najavljene u zakonu.

“Što se tiče ostalih bitnih izmjena, svakako se veselimo mogućnosti otvaranja d.o.o. i j.d.o.o. on-line, te ukidanje obveze utvrđivanja predmeta poslovanja u društvenom ugovoru, što će značiti pojeftinjenje i pojednostavljenje za navedene radnje.

Od aplikacije za osnivanje trgovačkog društva očekujemo da bude jednostavna i da sadrži dovoljno informacija kako bi je budući poduzetnici mogli samostalno koristiti.

Također, nadamo se da će se u praksi provoditi predviđeno pojednostavljenje likvidacije društva, koje je do ovih izmjena bilo dugotrajno i skupo.” – poručili su iz IPRH.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Biskup Križić na 76. obljetnicu Bleiburške tragedije izrazio čuđenje što je izjava jednoga saborskog zastupnika da je poslije rata trebalo biti mnogo više ubijenih,...

Biskup Križić na početku homilije rekao je da „naša domovina nije teritorijalno velika, ali usprkos tome ima premnoga mjesta koja su...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img