Iransko veleposlanstvo u RH ‘odbacilo’ tvrdnje o prodaji dronova Rusiji

0
Foto: Screenshot YouTube
Iransko veleposlanstvo u Hrvatskoj u petak je priopćenjem ''kategorički odbacilo'' tvrdnje da je Iran Rusiji prodao bespilotne letjelice, nazvavši to ''propagandom'' protiv Irana. 

Kijev i zapadni saveznici tvrde da Rusija u agresiji na Ukrajinu koristi iranske dronove ”kamikaze” te da za to postoji mnogo dokaza, a Bijela kuća objavila je da je Teheran na okupirani Krim poslao svoje vojne stručnjake koji obučavaju Ruse za upravljanje tim letjelicama.

Veleposlanstvo u Zagrebu “kategorički odbacuje i izričito osuđuje neutemeljene i nedokazane tvrdnje da je Iran prodao bespilotne letjelice i oružje s namjenom da se koriste u ratu u Ukrajini te da je pružio bilo kakvu pomoć u tom smislu”, stoji u priopćenju. 

Veleposlanstvo tvrdi da su takve “neutemeljene tvrdnje propagandno sredstvo” za daljnji razvoj političkog programa protiv Irana. 

Dodaje se kako se iranska vlada u skladu sa svojim “konstruktivnim pristupom ukrajinskoj krizi” spremna uključiti u “zajedničku tehničku i stručnu suradnju kako bi se razjasnile neutemeljene optužbe protiv Irana”.

Veleposlanstvo tvrdi i kako je Teheran od početka ruske agresije na Ukrajinu, koju naziva ”krizom”, zauzeo “jasan, dosljedan i nepokolebljiv stav” te da sve članice Ujedinjenih naroda moraju poštivati Povelju i međunarodno pravo, što uključuje suverenitet i teritorijalni integritet zemalja. 

”Kao zemlja koja je bila suočena i pogođena razaranjima izazvanim nametnutim ratom, Islamska Republika Iran protivi se svakom sukobu ili ratu bilo gdje u svijetu”, priopćilo je veleposlanstvo i dodalo kako Iran dosljedno podržava mir i okončanje sukoba u Ukrajini – donosi Direktno.hr

Kolumnistica The Daily Beasta koja prati ruske medije jučer je podijelila isječak s ruske televizije na kojem,”ne znajući da je mikrofon uključen”, član Vijeća ruskog ministarstva obrane, poziva domaćine da ne spominju kako su dronovi korišteni u nedavnim napadima iranski, budući da ruske i iranske vlasti odbijaju priznati da je to tako. Namjerno ili nenamjerno rečeno je u eter.